Ha pucéran szárad a föld a virágaid vagy bokraid körül, a nedvességet hamar elpárologtatja, a talaj felszínét pedig szikkasztja a napsütés. A locsolás sem lesz elég hatékony és kapálhatsz mindig, mert gyomok sokasága bukkan fel a semmiből. Ismerős? Amennyiben éppen bólogatsz, hadd beszéljelek rá a mulcsolásra.

Egyszerű, régóta ismert módszer: be kell takarni a földet a növények között. Legtöbb esetben erre különböző színű aprított fakérget alkalmaznak a szakemberek, ami dekorációnak sem utolsó és hozzájutni is egyszerű, de zöldség és különösen eper termesztésekor sokan szalmát használnak, hiszen utóbbinál a gyümölcs még sáros sem lesz. A szalma tényleg olcsó és praktikus, bár nagyvárosokban szinte hozzáférhetetlen sajnos.

Mulcsolással életre kel a föld. Hónapokig porhanyós marad, míg a gazok jó részének esélye sem lesz kikelni napfény nélkül a takaró réteg alól. Sőt, a különböző bogarak és egyéb apró élőlények számára is menedéket nyújt, ami bármilyen rémesen hangzik, valójában örömre ad okot, mert a kerttel az élővilág változatosságára is törekszünk egyben. A mulcs kész főnyeremény!

Persze az áruházak kertészeti részlegén állva cseppet sem érezzük akkora nyereménynek, ha az árcédulát is megláttuk a fakéreg aprítékot tartalmazó zsákokon. Gyors fejszámolás után már szédelegni is kezd a sokktól, így a lelkes hobbikertész hazamegy és a tegnapi fűnyírás nyesedékét mind egy szálig szétteríti a nemrég telepített virágágyásban, a veteményesben és néhány bokor tövében.

Az eljárás azóta remekül bevált. A talaj még szárazság idején is finoman művelhető, nyoma sincs kőkeménységnek és határozottan kevesebb gyom nő. Éljen!

Egy jótanács. Ha megkésett a fűnyírás és különféle felmagzott gaz is belekerül a nyesedékbe, a benne található magok egy része garantáltan kihajt, így ezt jobb elkerülni.

Mikor a kiterített nyesedék már épp fáradtnak látszik, szerencsére épp jön az új adag általában. A régivel ilyenkor igény szerint összekeverem, vagy az újat a régi tetejére halmozom. Amolyan trágyaként is funkcionál, hiszen láthatóan javult tőle a föld minősége tavaly óta. Ha viszont egészen egybeállt és elcsúfítaná a helyet, összegyűjtöm és a komposztra dobom, ezután jöhet a friss.

Legalább egy próbát megérhet a nyáron neked is!



Címkék: