Ez a mutatós, évelő félcserje (Salvia officinalis) minden kert és háztartás jó barátja. Jótékony hatásiról oldalakat lehetne megtölteni, ezért most szorítkozzunk a kert számára fontos tulajdonságaira: kb 60-70cm magas formás örökzöld, sosem bántják rovarok vagy betegségek, és kiemelkedően szárazságtűrő. Nehéz lenne még egy ilyet találni a kertben!

Messziről érezhető illata miatt elkerüli számos kártevő rovar, ezért önmagában jó helyre ültetve és főzetét kipermetezve is védhetjük más növényeinket, például a káposztalepkétől vagy bizonyos levéltetű fajtáktól. Ehhez kb. 30 levelet 5 liter vízzel félórát forralunk. Kihűtjük, leszűrjük és mehet a permetezőbe.

Termetesebb rózsák alá, vagy a veteményes káposztafélékkel teli része mellé ültetve jó szolgálatot tehet, de bármely virágágyást feldobja megjelenésével. Ezüstös puha levelei egész évben csinos, kerekded bokrot alkotnak (jó-jó, télen kicsit lekókadnak), júniusi virágzásakor pedig csodás lilás-kék füzérek borítják a cserjét, elképesztő látvány és valódi rovarkánaán. Színes változatai különösen szépek! (Salvia officinalis ‘Aurea’ aranysárga-tarka levelű, Salvia officinalis ‘Purpurea’ lila szárú-levelű)

Bármilyen napos helyen megél nálunk, de a soványabb talaj az igazi a számára, ezért az átlagos kerti- vagy virágfödet érdemes 1/3 arányban homokkal vegyíteni ültetéskor. Ha már meggyökeresedett, igazi szárazságbajnoka lesz a kertnek. Virágzás után kb a felére vágjuk vissza, hogy sok új hajtást hozzon, míg télen érdemes takarni a tövét. Szerencsére a levelét egész évben szedhetjük, ízesítve olaszos ételeinket, vagy ősszel a sütőtöklevest. Egy próbát megér!



Címkék: