Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatot július 3 és 9. között, mely során az ország valamennyi nemzeti parkja izgalmas programokkal várta az aktív kikapcsolódásra vágyókat. Kalandtúrák, családi programok, barlangászat, bivalyfesztivál és még számos érdekes lehetőség közül választhattak a természetbarát látogatók.

A rendezvénysorozatot június 30-án egy szakmai konferenciával nyitották meg Egerben, „Natura 2000 területek bemutatása, ökoturisztikai jelentősége” címmel. Minden nemzeti park bemutatkozott az egri Eszterházy téren, ahol három napon át betekintést nyerhettünk hazánk ökoturisztikai kínálatába, kóstolhattunk finomabbnál finomabb ételeket valamint kipróbálhattuk a hagyományőrző kézművesek munkáját is. Ezt követően egy egész héten át élvezhettük az ország különböző pontjain található nemzeti parkok ingyenes, vagy nagyon kedvezményes áron látogatható eseményeit.

A túrázás szerelmesei felfedezhették az Aggteleki Nemzeti Park izgalmas túraútvonalait, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park pedig interaktív geofogalkozást tartott a Lóczy-barlangan, ami a gyerekek egyik nagy kedvence volt. Az állatvilág kedvelői a kápolnapusztai bivalyrezervátumban közelebbről megismerhették a hazánkban őshonos fajt, a Fertő keleti oldalán madárröptetésben vehettek részt, vagy akár kipróbálhatták magukat egy vadlovas túrán az Őrségben.

A romantikusabb programra vágyók megcsodálhatták a világon kizárólag a Duna-Tisza közében előforduló tarlós szegfű virágzását, vagy az aggteleki Baradla-tető kilátópontjáról gyönyörködhettek a nyári naplementében.

A programsorozat remek lehetőséget nyújtott, hogy pár nap alatt felfedezzük hazánk rendkívül változatos természeti nevezetességeit és sokszínű állatvilágát. De ezt ne csak egyszer tegyük egy évben! Legyen ez egy új kihívás, bejárni az ország nemzeti parkjait. Higgyétek el, megéri!



Címkék: