Fénykorukat élik a kapszulás kávéőrlemények. A kávé gourmandok biztos megköveznek ezért, de bevallom én is imádom őket, mert rengeteg féle ízben kaphatóak, praktikusak, kb 10 másodperc alatt lehet belőlük kávét varázsolni, ami a reggeli rohanásban igen nagy előny, és nem utolsó sorban nem kell utánuk a zaccot takarítani. Amit viszont lehet, hogy még mindig nem tud mindenki róluk, hogy száz százalékban újrahasznosíthatóak.

A használt kapszulákat három-négy hétig szárítják, majd szétválasztják az alumíniumot a kávézaccot. Az újrahasznosítási folyamat végén tiszta alumíniumot nyernek ki, a gyűjtótasakokból pedig sosem találnád ki, de hólapát készül. A kávéőrleményt több módon is felhasználják, például természetes trágyaként a mezőgazdaságban vagy akár energiaforrásként elektromosság előállításához. Manapság egyre fontosabb, hogy igyekezzünk a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni magunk után, és ehhez bizony nem elég ha biciklire pattanunk néha. Igenis ki kell használni minden apró lehetőséget, mert sok kicsi kapszula sokra megy. Ne csak a műanyagot, papírt és üveget gyűjtsük szelektíven, hanem szorgalmasan rakosgassuk a kávéskapszulákat a gyűjtőtasakokba és vigyük őket vissza. Külön öröm, hogy amíg az üvegeket részeg csöveseket kerülgetve kell visszaváltani, a műanyag és papírhulladékot pedig csak egy rogyásig telt bűzölgő szemétdombra tudjuk visszavinni (erről itt olvashatsz részletesen), addig a kapszulával megpakolt tasakokat gyönyörű, klimatizált üzletekben veszik át tőlünk, és még egy kávéval is megkínálnak minket. Szóval gyerekek, kapszulagyűjtésre fel!



Címkék: