Egy díszkert fenntartására legalább annyi figyelmet kell fordítani, mint egy olyan kert kialakítására, amely nem csak a szépségeit szolgáltatja nekünk, hanem finom , friss terményeit is. Az ehető díszkert koncepció kiterjesztése a magánkertek tervezésére nagy lehetőség a természethez történő közeledésre: a sokszínűség növelésével a természet valódiságához , a sokszínűség növelésével a bővülő kerti élővilághoz, a sokszínűség növelésével a gasztronómiához. A saját kertben termett paradicsomról mindenki dédelget egy pozitív képet, de az ehető díszkert ennél sokkal tágabb lehetőségeket kínál!

Az ehető díszkert koncepció előképének tekinthetjük a középkori és reneszánsz kerteket, amelyek növényei között jelentős számban voltak jelen a különböző zöldségek, a fűszerek, az elengedhetetlen gyógynövények, a teafélék, vagy az ehető virágok, és természetesen a gyümölcstermő fák, cserjék. A reneszánsz kert finoman kimunkált kompozíciójában bizony még főszerepben voltak a fenti haszonnövények.

Elmondhatjuk ugyanakkor, hogy a barokk kor lenyűgöző kertjei sem nélkülözték a mezőgazdaság haszonnövényeit, vagy az erdőgazdálkodás vadaskertjeit, csak éppen háttérdíszletként a feszes szerkezetű díszes parcellák mögött. Az angol kerttervezési stílus pedig kompozíciós elemként használta a távlatokban lévő mezőgazdasági területeket, hajladozó búzamezőket, sűrű fenyveseket.

A gyakorlati tapasztalaton alapuló tervezési koncepcióm annak nyomán alakult ki, hogy kertünkben szerettünk volna a dísznövények mellett fokozatosan egyre több és több elfogyasztható növényt látni és enni, vagy éppenséggel inni. A haszonnövények termesztése kis felületeken persze inkább az örömteli kerti és konyhai játékosságot adja, mint a teljes évet kiszolgáló burgonya vagy répamennyiséget. Pár négyzetméteren azonban akár teljes évre megtermelhetjük magunknak teáinkat, vagy friss szezonális zöldjeinket.

Az ehető díszkert tervezésénél ugyanazon tájépítészeti elvek mentén érdemes haladni, mint a hagyományos értelemben vett díszkertek esetében. A kert szerkezetének kialakítása, a választott növényfajok fejlődési igényei és jellemzői, a kert fejlődési szakaszai ugyanúgy fontos szempontot kell képezzenek. Ehető díszkertet azonban nem csak a semmiből lehet teremteni, hanem meglévő díszkertek is bővíthetők ehető növényfajokkal. Minden kertben akadnak kisebb-nagyobb szabad foltok, vagy esetleg rongálódott kertrészletek, amelyek lehetőséget kínálnak az ehető növények betelepítésére.

Tedd magadévá a gondolatot, hogy díszkertedben a teraszról paradicsomok mosolyoghatnak, a sziklakertedben huncut chili paprikák bókolhatnak, az évelőágyásodban zöldfűszerek, koktélalapanyagok virulhatnak, az árnyéki északi zugokban pedig spenót, medvehagyma és rukkola teremhet!
Engedd meg magadnak, hogy a hasad legyen a kert tervezője. Ne aggódj, nem fog hatalmasra nőni, mert a kerti mozgás és a friss, egészséges ételek pont ellenkezőleg hatnak. A kertészkedés nem tudomány, hanem játékos kísérlet, hangolódj rá és végezd örömmel!
Ehető díszkertet kívánok Neked!



Címkék: