Na nyugi, nem azt a cuki kertészgatyásat, hanem azt a szemét kis dögöt, aki miatt most úgy néz ki a kertem mintha taposóaknákat telepítettem volna. Persze az is lehet, hogy csak nyaralni ment és pár nap múlva visszatér, de akkor nem állok jót magamért.

Elárulom, mik a leghatásosabb módszerek a levakarhatatlan, szőrös vakegér ellen. Először az jutott eszembe, hogy veszek egy virgonc kotorékebet, mert állítólag remekül levadássza a földalatti betolakodót, de aztán végül más megoldás után néztem.

Sörösüveg – Sokan esküsznek erre az olcsó módszerre, de a hatásfoka azért nem a legjobb. A vakondtúrásba kell dugni a lefordított üveget és mikor azt a szél fújja, az igen érzékeny hallású ásógép az irritáló hang hatására továbbáll. Igenám, csak a szél sem fúj mindig.

Ultrahangos készülék – Az előző módszer drágább, de hatásosabb verziója. A szerkezetet a földhalomba dugjuk és az általa kibocsátott hang elüldözi az állatot. A baj csak az, hogy állítólag egy idő után kis barátunk megszokja a hangot és ügyet sem vet rá.

Vakondcsapda – Ezeket a járatba csúsztatva elkaphatjuk a vakondot, majd azt a kertünktől jó messze szabadon ereszthetjük. Ha valakit nagyon utálunk, ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, csak ügyeljünk rá, hogy jó messze lakjon tőlünk az illető.

Gázkapszula – Ez a haladóbb szintű vakondharcosok bevált fegyvere. Bele kell nyomni a kapszulát a lyukba, majd egy lapáttal jól ledöngölni rajta a földet. A járatokat büdös gáz árasztja el, így a nem kívánatos kertlakónk gyorsan kereket old inkább.

Vakondháló – Na ez már a masterclass. Ez 100 százalékos megoldást nyújt, viszont csak a nagyon előrelátóaknak ajánlom, ugyanis a gyep alá kell leteríteni, szóval csak akkor ideális ha egyébként is felásni készülünk az egész kertet.

Azt ne felejtsük el, hogy a vakond védett állat – eszmei értéke 25 000 Ft – szóval semmiképpen se öljük meg, inkább próbáljuk valahogy távozásra bírni. Egyszerre akár több módszert is bevethetünk, ha biztosra akarunk menni.



Címkék: