Örök kérdés, hogy mivel a legjobb locsolni. Sokan legyintenek, hogy víz, víz, egyre megy, de ahogy nekünk se tenne túl jót ha sós tengervizet, vagy a klórozott medence vizét innánk, úgy bizony a növények is érzik a különbséget. Ha igazán pompás zöldellő növényzetet szeretnénk a következőket érdemes betartani.

Mindenki számára a legkönnyebben a elérhető a csapvíz. Sokan óvva intenek tőle, hogy ezt csak úgy ráöntsük a virágokra, de jól tudjuk, hogy nem mindenhol egyforma a vezetékeken át érkező víz minősége, szóval nem feltétlenül teszünk vele rosszat. Onnan tudjuk, hogy nálunk semmiképp sem szabad csapvízzel öntözni, ha a locsolás után a föld fehér színűvé válik, mert az azt jelenit, hogy a vizünk vagy túl kemény vagy túl klóros és akár a gyökereket is tönkre teheti. Ilyenkor mindenképpen érdemes lágy vízre váltanunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint felforralni a vizet – így kiválik belőle az ásványi só – majd megvárni amíg lehűl és már használhatjuk is.

Akinek a kertben van fúrt kútja, az bátran használja az onnan nyert vizet, a növények kifejezetten szeretik. Nem csak a növényzet, de a saját egészségünk védelmében is érdemes a kút vizét pár évente bevizsgáltatni, nem került-e bele valmilyen szennyeződés.

A növények kedvenc itala pedig nem más mint az esővíz. Vannak olyan növények, amik különösen érzékenyek a klórra és a mészre, ezeket a legjobb természetes csapadékkal táplálni, ilyenek például az azáleák és az orchideák is.

Persze ha nem tudjuk ezt megoldani, akkor a már említett lágy víz jó helyettesítő lehet. Ha van rá módunk akkor gyűjtsük egész évben az esővizet, a virágaink kifejezetten hálásak lesznek érte. Mindenképp zárható edényt használjunk a gyűjtésére, hogy semmilyen kártevő ne tudjon benne megtelepedni.

Minden növénynek más a vízigénye, így ne csak arra figyeljünk, hogy mivel, de arra is hogy milyen gyakran szükséges locsolni őket. Ne ültessünk össze különböző vízigényű virágokat vagy fűszernövényeket, mert vagy az egyiket fogjuk kiszárítani, vagy a másikat túllocsolni. Ha igazán jól akarunk bánni a zöldjeinkkel, akkor remek tápoldatokat lehet kapni a különböző fajtákhoz, a virágnak megfelelő ajánlott időközönként érdemes ezekkel is kiegészíteni az öntözővizet.



Címkék: