Tegye fel a kezét, aki még sosem égett rákvörösre nyáron és próbált utána állva aludni mint a lovak, mert még a haja is fájt. Nagyanyáink bevált módszere a tejföl volt az égési sérülések kezelésére, de én azt jobb szeretem a lángoson. A természetben számtalan olyan növény található, amik remekül enyhítik a nap káros sugarai által okozott kellemetlen tüneteket. Nem véletlen, hogy legtöbbjük a napozás utáni szerekben is megtalálható, de akár alkalmazhatod őket otthon házilag elkészítve is.

Az aloe vera számtalan jótékony hatása mellet képes csökkenteni a gyulladást, a fájdalmat és a kivörösödést. Szerezz be pár aloe levelet, vágd őket ketté hosszában, és a levélben található nedvet közvetlenül kend a bőrödre.

A kamilla segít, hogy a károsodott bőrfelület hamarabb regenerálódjon. Készíts belőle borogatást és helyezd a sérült felületre. A fekete nadálytő, az echinacea és a boszorkénymogyoró szintén természetes varázsszerek, hogy csökkentsük a bőrünk érzékenységét és gyulladtságát, valamint, segítenek a gyorsabb gyógyulásban.

Lehet, hogy nem is tudsz róla, de a konyhádban is vannak kiváló ellenszerek napégésre. Az uborkát vékony szeletekre vágva, a hűtőben kicsit lehűtve tedd a vöröslő bőrödre és sokkal hamarabb meggyógyul. A burgonya szintén hatásos lehet, mert fájdalomcsillapító hatással bír. Moss meg 1-2 szemet, kockázd fel és turmixold pépesre. Ha túl sűrű adj hozzá egy kis vizet majd kend a testedre.

Hogy legközelebb ne járj pórul készítsd fel a bőrödet a káros sugarak ellen. Ezt nem csak fényvédőkkel, de belülről táplálva is megteheted, ugyanis számos gyümölcs és növény megóv minket az UV-sugárzás kellemetlen hatásaitól. Nem kell mást tenned, mint antioxidánsokat, karotionidokat és flavonidokat tartalmazó ételeket enned, mint például a  sárgadinnye, sárgabarack, görögdinnye, meggy, cseresznye és különösen az eper, míg a zöldségek közül a pirospaprika, brokkoli, kelkáposzta, spenót, sárgarépa, petrezselyem, rozmaring és a paradicsom is ilyen.

Ne csak magadat óvd a naptól, a növények is képesek megégni, azt hogy őket hogyan tudod megmenteni a káros UV-sugaraktól, arról itt olvashatsz.



Címkék: