Első rész, a tervezés

Mivel egyelőre arra várunk, hogy ideérjen a bobcat-es és helyére tegye a kert szintjeit, sok tennivalónk nem akad. Hacsak nem annyi, hogy az építkezés maradék szemetét, amit a jó kis téli fagy konzervált nekünk, összegyűjtsük végre s elszállíttassuk. Úgy gondolom, ez kevésbé izgalmas tevékenység, szóval inkább összeszedek néhány gondolatot a kertről és pár mozzanatot kertünk tervezéséről.

Milyen a szép kert, a jó kert?  Ez szubjektív. Nem mindegy, hogy mire kívánjuk használni a kertünket, ahogy az sem, hogy hogyan. Van, aki pihenésre szánja, van, aki aktív kikapcsolódásra és olyan is van, aki zöldséget, gyümölcsöt termeszt benne. Némelyek szeretik minden szabadidejüket a kert csinosításával tölteni, de vannak olyanok is, akik csak módjával tevékenykednek benne. A tervezésénél ezeket mindenképp érdemes szem előtt tartani.

2016 márciusában az épülő ház

Amikor nekiálltunk kertünk kigondolásának, sorra vettük, mik a család igényei. Két kisgyermekkel alapvető, hogy legyen elegendő nyílt felület a mozgásra, játékra, de azért ne csak a gyerekekről szóljon a terület. Kapjon helyet a pihenés is és személyes vesszőparipám, hogy legyen a kertben egy kis veteményes. Jómagam szeretek kint molyolni, de azért nem vagyok az a típus, aki minden egyes oda nem illő ágacskát a kisollójával lemetszeget. Ahogy a férjem sem. Úgyhogy a kertünket nem tervezzük mintakertnek, ahol mindig minden tökéletesen áll, ahol állandóan új és új csodásan virágzó növénycsoportok bújnak elő. Legalábbis egyelőre megelégszünk annyival, hogy épp minden ott legyen, ahol lennie kell és próbáljuk úgy megválasztani a bekerülő elemeket, hogy viszonylag kevés munkával is élvezni tudjuk a szabadban töltött időt.

Ideális esetben a ház és a kert tervezése együtt történik. Nálunk szerencsére ezzel nem volt gond, mivel maga a ház is a mi terveink alapján készült. Így az épület elhelyezése, tájolása, beosztása mind összhangban áll a kert jövőbeni elrendezésével. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden úgy alakult, ahogy a papíron áll, de az eltérések kisebb kompromisszumokkal orvosolhatók.

Maga a telek 700 négyzetméteres, közel négyzet alakú terület az erdő szélén. Kisebb szintváltozás ugyan van, de épp csak annyi, hogy ne legyen teljesen egyhangú a terep. Nem áll rajta más, mint az új házunk a 70 négyzetméterével és egy fa szerszámtároló. A kert tehát jelenleg üres és fátlan, aminek van előnye is és hátránya is. Előnye a kötetlenség – mindent úgy alakíthatunk, ahogy akarunk-, hátránya viszont, hogy bizony éveken át nem lesz árnyékunk.

2017 tavaszán kész a ház, kezdődhet a kert rendezése



Címkék: