Rengeteg dolgot halmozunk fel életünk során, amitől az utánunk jövő generáció egy szempillantás alatt megszabadul majd. Döbbenetesen sok hulladék keletkezik ezzel, elég, ha csak a bútorokra gondolunk.

Éppen ezért nem is vagyok híve a teljesen új bútorok vásárlásának. Ha jó minőségűt és a helyiségbe illőt kapunk használtan, ezenkívül spóroltunk a pénztárcánk és a környezet számára is, akkor mindenki jól jár: az előttünk és utánunk jövők is. Mivel a klasszikus használtbútor-kereskedéseken túl is van már élet, íme három jó vállalkozás, három  különböző üzleti modellel, amelyek mégis ugyanabba az irányba mutatnak: a bútorok újrahasznosításában látják a jövőt.

A szegedi Remodel Studio például egy zseniális társadalmi vállalkozás, ugyanis tulajdonosaik a fejükbe vették, hogy nem csak  a természetnek tesznek jót termékeikkel, hanem a társadalomnak  is. Hátrányos helyzetű pályakezdők taníttatását, majd foglalkoztatását tűzték zászlajukra, miközben egyedi, a mai enteriőrökbe tökéletesen illő, minőségi darabokat készítenek szocialista időkben vagy korábban készült, jobb bútorokból. Mindig szép sor vár a leendő gazdákra, nézelődjetek itt.

A Szántó Bútor nevű családi vállalkozás pedig az egyszerű halandót győzi meg arról, hogy ne dobja ki bútorait, ha már leharcoltnak vélik. Próbálják meg megmenteni azt, amihez olyan sok emlék köt, igen, akár a nagyi ágyát is. Ez lehet teljes átalakítás, kárpitozás vagy szakértő átfestés is. Rendszeres bútortuning workshopokat tartanak, sőt balatoni hétvégi táborokat is a bútorfelújítás jegyében.

Egyik kedvencem még a Meskán üzemelő Puritansteel nevű bolt, ahol csak újrahasznosított anyagból, pl korábbi bútorelemekből készülnek teljesen egyedi, új bútorok. Szép vonal ez is, főleg ha azok olyan indusztriális stílusba való, férfias cuccok, mint amiket itt találsz.

 



Címkék: