Minden idők egyik legtöbbet vitatott kérdése, hogy szerencsétlen paradicsom vajon zöldség, vagy gyümölcs. Nos, azon túl hogy hulla mindegy, még a kérdés is hülyeség, mint kiderült. Ugyanis a botanika lenne hivatott eldönteni ezt a borzasztó fontos vitát, mivel az ő dolga a növények tanulmányozása. A baj csak az, hogy a jó öreg növénytan még csak nem is tart nyilván olyan kategóriát, hogy gyümölcs. Van termés, azon belül valódi és áltermés, olyan természettudományi kategória, hogy gyümölcs nem is létezik. Szóval átpasszoltuk a kérdést a nyelvészet, a népszokás és gazdasági felhasználás mezejére. Ami nem hogy egyértelműsítené a választ, de még távolabb visz minket a megoldástól. Termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból nézve inkább zöldség, a termésének fejlődése szempontjából pedig inkább gyümölcs.

Gyümölcs vagy zöldség?

De ha már minden vonalat megvizsgálunk, hogy beazonosítsuk a már már tudathasadásos eledelünket, akkor azt se felejtsük el, hogy eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, az amerikaiak pedig azt pecsételték az útlevelébe, hogy zöldség.  A tengerentúlon ugyanis akkora vita kerekedett a témában, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak kellett törvénybe foglalnia a paradicsom hovatartozását. Észak-Amerikában ugyanis különadót vetettek ki az importált zöldségekre 1883-ban, azonban az élelmes Nix család meglátta a kiskaput a dologban. Nemes egyszerűséggel beperelték New York állam vámhatóságát, amiért megadóztatták a paradicsomszállítmányt, hiszen a hülye is tudja, hogy az gyümölcs. Pereskedtek pár évet, hogy eldöntsék ezt az életbevágóan fontos kérdést, és végül a Legfelsőbb Bíróság a lóvé mellett döntött és közölte, hogy a paradicsom bizony zöldség, tessék csak utána adózni szépen.

Szerencsére a paradicsom nem nagyon törődik a körülötte zajló botrányokkal, és pont olyan finom mint régen. Jó étvágyat hozzá! Lecsóba, passzírozni, levesnek, szósznak, lének, kifőzni, ízesíteni, levet dúsítani, szendvicsre tenni, és csak úgy magában is tökéletes.

Így vagy úgy, finom és egészséges



Címkék: