Igen, ez egy eldöntendő kérdés, ugyanis egyáltalán nem egyértelmű az „igen” válasz. Augusztus végéig könnyen találhatunk elesett fiókát, nézzük, mit tehetünk?

Az embernek ösztönösen felébred az életmentő-énje, ha fészekből kiesett, önmagát ellátni képtelen kis szárnyas apróságot talál valahol a földön. A bébi-madár így hamar egy macska szájában találhatja magát, ó, ne hagyjuk!

Vagy győzzön a természet? Nos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület remek válaszokkal látja el a tanácstalan, önkéntes pót-madáranyákat. Ugyanis sokan a talált kismadarat azonnal hazaviszik és órákat kutatnak a neten, hogyan is mentsék meg az állatot, addig csepegtetéssel itatják, betakargatják.

A természet törvényei azonban ennél jóval egyszerűbbek és persze kegyetlenebbek is. „Meg kell értenünk, hogy a ragadozók, a betegségek és tapasztalatlanság okozta elhullás a természeti folyamatok szerves része.” Írják az MME szakértői. A szabadon élő állatokra legtöbbször rossz hatással van az emberi beavatkozás, és hasznos információ lelkiismeret-furdalásunk csitítására, hogy a legtöbb kis és közepes testű énekesmadár évente két- vagy három alkalommal is rak tojásokat, mert ő számít a természetes veszteségekkel. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fiókák kb. 70-80%-a elpusztul idő előtt. Viszont még emellett is elmondható, hogy a stabil állomány megőrzéséhez nincs szükség minden fióka megmentésére, kivéve, ha veszélyeztetett fajról van szó.

Elsőre talán rémesen hangzik, ám ne feledjük, hogy a sok fióka elhullása az élet rendje szerint való, így csak abban az esetben segítsünk, ha ez a természet javára jó döntés és nem a lelkiismeretünknek. Ennek eldöntéséhez a Madártani Egyesületet mindig ad segítséget.



Címkék: