Hihetetlen méretű, 2,5 millió (!!!!) négyzetkilométernyi (!!!) műanyag, egybefüggő masszából álló, úszó szemétszigetet fedeztek fel a Csendes-óceán déli részén.

A Henderson sziget, ahol sok mintát vizsgálnak

Mérete a hatalmas Argentína területével vetekszik, a 444.hu cikkében Európa felét hozta fel példának, az eredeti szövegben másfél Texax méretet írnak. Akárhogy is, egyik se jó. A Charles Moore vezette óceánkutató csapat már fél éve vizsgálja a kérdéses területről szóródó törmelékeket, azonban most lettek igazán bizonyosak abban, hogy hasonlót találtak a tíz éve felfedezett másik óriás szemétszigethez, amely a Csendes-óceán északi felén úszik.

Szemétminta

Az utóbbi évben Moore és csapata körbevitorlázták a Csendes-óceán különböző területeit mintákat és bizonyosságot gyűjtve, ami után meglepő eredményt tártak fel. Az átlagember nejlonszatyorba bugyolált PET palackokra gondol egy ilyen hír hallatán, de valójában sokkal bonyolultabb a helyzet. Ezt az óceánban úszó szigetet főleg apró darabokra hullott műanyag szemét alkotja, rizsszemekhez hasonló méretekben, ami arra enged következtetni, hogy jóval nagyobb utat tett meg ez a
szeméthalom a vízen, mint az északi sziget alkotóelemei. Ezért a víz tisztítása és a szemétsziget éltüntetése óriási kihívást jelent majd a szakembereknek a jövőben.

Szemétminta, apró törmelékekkel

A mintákat folyamatosan gyűjtik és tesztelik, ezért azok összetételéről még nem tudni semmit, de a Sciencealert.com-nak nyilatkozó Charles Moore így is fontosnak tartotta tudatni a világgal, mekkora, ökoszisztémát veszélyeztető, szemétmennyiségről van szó, azért, hogy tehessünk ellene. A szemét létén túli probléma ugyanis az, hogy a nagyon apró darabok nem csak az óceán felszínén úsznak, hanem le is merülnek, a füst szerűen szétterjedve. Moore alapítványa, és más óceánkutatók szerint is évente több millió tonnányi(!) szemét kerül az óceánokba és tengerekbe, aminek következtében kb 2050-re több szemét lesz vizeinkben, mint hal.

A füstszerű szemét massza Fotó: NOAA

Mielőtt azonban nyugodtan hátradőlnél egy rozéfröccsel a kezedben, jusson eszedbe két dolog. Az első, hogy ami a tenger és óceán élővilágára hatással van, az hatással van a szárazföldire is. Ezt nem kell magyarázni.

A másik pedig, hogy a hagyományos szemétbe dobott műanyagnál, a kis kiszerelésben megvett termékeknél, a te bevásárlószatyrodban és a lakásodban kezdődik a folyamat. Ezen gondolkodj két percet.

 

Szeméttől szenvedő teknős Fotó: NOAA



Címkék: