Készíts egy fotót az erkélyedről, házad gangjáról, az ablakpárkányról, aztán ültesd be! Hidd el, még nem késő! A Balkon Aranya pályázat idén október 1. éjfélig várja a fényképes pályázatokat előtte-után állapotokkal. Egyéni pályázóként három kategóriában indulhatsz: Balkon, terasz / Párkány / Gang növényesítésével, de összefoghatsz a szomszédoddal, vagy a ház több lakójával, mert idén már közösségi kategóriák is léteznek: Párkány / Tetőterasz, belső udvar / Gang.

Mivel turbózhatod fel a virágládákat? Ha virágzó végeredményt szeretnél,  irány a kertészetek konténeres egynyári, és évelő választéka, de kisméretű örökzöldekkel is próbálkozhatsz. Drága kaspókra sem kell költened, a cserepet akár egy erős nejlonzsákkal kibélelt vászonszatyorba is csomagolhatod, vagy újrahasznosíthatsz a már kidobásra ítélt holmik közül.

Ha kiskertként tekintesz az ablakpárkányodra, akár júliusban is vethetsz még magról növő metélősalátát, sóskát, futóbabot, kései borsót, esetleg áttelelő petrezselymet, de a retekkel is próbálkozhatsz, a levelét majd salátába teheted. A fűszernövényekkel sem lőhetsz mellé, zöld és piroslevelű zsályafajták, rozmaring, bazsalikom, fehér és lilaviárgú levendulák közül választhatsz.

A gangon és az erkélyen a szobanövények is jól érezhetik magukat őszig, a páfrányok, borostyánok félárnyékba valók, a dracénák, filodendronok, diffenbachiák, broméliák, krotonok, orchideák sok napfényt igényelnek, de kerüljük a tűző napsugarakat. A déli tájolású ablakokban kaktuszokkal és pozsgásokkal próbálkozhatsz, a nagyobb agávék pajtásaként kisebb aloékat, kövirózsákat javaslunk. Ha méretes helyed van, próbálkozhatsz akár faültetéssel is. Egy nagy kaspó és egy kisebb fa, például japán juhar, füge, vagy ezüstfa gyönyörűen kiegészíti a fent felsorolt növényeket. Hajrá, legyen a tiéd a legaranyosabb balkon!

Képek: via pinterest



Címkék: