Reneszánszukat élik a szobanövények. Sokat lehet olvasni a beltéri növények jótékony hatásairól, a retró hullámmal visszatértek a lakásokba a Sanseveirák (anyósnyelv) és a páfrányok, megjelentek új ültetési formák, mint a függőleges beültetés (növényfal) vagy a mohagömb alkalmazása (kokadema). Aki viszont nem érzi az újító erőt magában, az a meglévő, hagyományos növényzetet is érdekesebbé teheti. Lássunk néhány ötletet!

Válassz menő kaspót!

A szobanövény a lakás díszítő eleme, így nagyon fontos, hogy milyen kaspóba ülteted. A kertészetekben, barkácsáruházakban és a nagyobb hipermarketekben széles választék áll rendelkezésünkre műanyagból és kerámiából is. Általánosságban elmondható, hogy az áruházakban az egyszerűbb formák és színek vannak jelen, az árat pedig inkább csak a méret befolyásolja. Aki érdekesebb kaspóra vágyik, annak a kertészetekben kell körülnéznie. A szakboltokban (Oázis, Plantart, New Garden, Fitoland stb.) ugyanis változatos formájú, érdekes mázú kerámiák vagy különleges felületkiképzésű műanyag tartók közül is választhatunk. Extra méretű tartót is ezekben a boltokban érdemes keresni. Az ilyen, általában több tízezer (vagy több százezer) forintos kaspókat sokszor a bútorokhoz hasonlóan katalógusból tudjuk kiválasztani, és csak rendelésre érkeznek.

Anyósnyelv magasfényű prémium kategóriás műanyag, töredezett mázú kerámia és matt felületű, kőhatású műanyag tartóban

Készíts vegyes összeültetéseket!

Érdemes az egy növény/egy cserép felállástól néha eltérni. Két, három növény összeültetésével látványos dekorációt készíthetünk. Legyen benne alacsony/elterülő, és magas növésű, használhatunk a zöld növények mellé színes levelű egyedeket. Nagy növények alá ültethetünk akár futónövényeket is, amelyek a tartó oldalára lógnak. Ha hosszútávon fenntartható együttest szeretnénk kialakítani, akkor persze ügyeljünk az összeválogatott növények igényére, és növekedésére. Ha csak esztétikai szempontokat veszünk figyelembe, akkor idővel kiderülhet, hogy a növények mégsem érzik jól magukat összezárva. Nem kell megijedni, a sínylődő növényt bármikor kicserélhetjük.

Dekorálj!

A növény földjét borítsd be kaviccsal, agyaggolyóval (kertészetben kapható), vagy akár mohával is. Ezek csökkentik a föld párologtatását is, így az nehezebben szárad ki. A növény alatt méltó helyet kaphat egy-egy utazásból hozott kagyló, kavics vagy akár egy érdekesebb formájú faág is. Ünnepeken még szebbé tehetjük növényünket, például hurkapálcára ragasztott díszekkel. A dekorációnál mindig figyeljünk arra, hogy azzal ne sértsük meg a növény leveleit, vagy gyökerét, lehetőség szerint kerüljük a levél közvetlen díszítését (pl: festék vagy csillámspray, ragasztott dísz).

Vegyes összeültetés mini orchideával és kétféle Fittoniaval (hálóslevél) 25 cm-es tálban



Címkék: