Sajnos, nem sajnos, giccsben van még hova fejlődnünk. Annak ellenére, hogy manapság a minimalista irány divatosabb, mint a barokkos burjánzás, egynyári használatban továbbra is az utóbbi a menő. Tudják ezt a német ajkúak is, hiszen egyes értelmezés szerint még maga a giccs szó is a német nyelvből ered.

Még az utolsó osztrák hegyi faluban is biztos, hogy muskátlival teleaggatott alpesi házakban gyönyörködhetünk. A turisztikailag kiemelt települések pedig extrán figyelnek a nyári növénydekorációjukra.  Murau egy alig 4000-es település, erős téli forgalommal , ami azonban a virágoknak nem túl kedvező időszak.  1: mert ilyenkor nem nyílik semmi, 2: mert ha ki is nő (de nem!), ellepi a méteres hó, így ők is a nyári dekorációra erősítenek. Maga  a település középkori eredetű, a belső részeken szűk, köves utcákkal. Kőbe nehéz ültetni, viszonylag kemény anyagról lévén szó, ezért  minden sarkon gazdagon díszített növénytartókat helyeznek el. Az ízlésesség nehéz kérdés, nálam sokszor már a rattan imitációs kaspó sem megy át (rattanetes), de azt vallom, hogyha valamit csinálunk, akkor azt csináljuk (meg) jól. Ilyen szempontból nem lehet belekötni az osztrák mentalitásba, igazán rendesen odateszik magukat virágügyben. Imádják a több emeletes, sok színű virág hegyeket, és tényleg, még a legutolsó eldugott ablakpárkányon is találunk valami kedves kis virágdekorációt.

 

És mi van nálunk?

Mindenhol előszeretettel használják az egynyáriakat, sajnos sokszor vitatható eredménnyel. Egy kistelepülés életében jelentős kiadás lehet a nyári díszek kialakítása és fenntartása, mivel nem elég drága pénzen elültetni, még egész nyáron öntözni is kell (nyilván nem a víz kerül sokba – egyelőre!-, hanem a személyzet, aki akár naponta végiggurul a lajtos kocsival ).

Ezzel szemben

A Balaton kiemelt turisztikai célpont, így a települések is igyekeznek rendezettnek tűnni. Fenyves például nagyon igyekszik, csak nem mindig sikerül. Az önkormányzat Virággal a tiszta Fenyvesért címmel még versenyt is hirdet a lakosok és üdülőtulajdonosok számára, amolyan „Tiszta udvar, rendes ház” oklevelekért. De mit tesz maga az önkormányzat? Virágfelirat-készítésben verhetetlen. A vasútállomás szomszédságában díszeleg a Balatonfenyves ennyi meg ennyi éves Begóniából kiültetve! Minden évben! Ugyanúgy! Bár a szegélyt csinálnák meg egyszer rendesen, hogy a parkoló autók ne hajtsanak rá a nagy gondosan kiültetett növényekre. Mert munka, az igenis van benne, hiszen itt is rengeteg kis palántát ültetnek el minden évben, csak sajnos pont kétszer akkora felületre, mint amin az igazán jól nézne ki.

Balatonfenyves idén kissé kopottan 121 éves

Pedig manapság,  az internet korában, igazán lehet ötletet lopkodni a nagyoktól. Budapest és a FŐKERT szerintem példamutató virágágy tervezésben. Trendi, látványos összeültetéseket készítenek, és évről évre megújuló dizájnnal. Hozzá kell tenni, hogy más büdzséből dolgoznak, mint Fenyvesen, de a fél méterenként egy kis büdöske (Tagetes) még egy ilyen kis településen sem értelmezhető. A cserepesedett földdel szegélyezett virágágyás pedig úgy tűnik, mintha egy kiadós eső után hirtelen összeugrott volna.

Amíg a FŐKERT ilyen szépen kitesz magáért, addig egy átlagos fővárosi lakos már egyre kevésbé töri magát. Gyerekkoromban szinte minden erkélyen muskátli vagy petúnia díszelgett, addig manapság lassan alig találni példát.

Találni azonban jó példát Fenyvesen. A Hubertushof (már megint ezek a fránya németek) szálloda olyan belső udvart tart fent, hogy attól a szám is tátva maradt. Igen, azt hiszem, hogy ilyen egy korrekt egynyári ágyás.

A képen nem látszik, de ez egy nagyon sötét ablakpárkány



Címkék: