Napok óta brutális meleg van az ország egész területén. Az eredetileg péntekig kihirdetett legmagasabb fokú hőségriadót meghosszabbították vasárnapig. Már nem csak nyolc megyére, hanem az egész ország területére érvényes a figyelmeztetés.

A kánikulát nem csak mi viseljük nehezen, de bizony a termés is. A búzamezőkön, a gyümölcsösökben de még a piacon is nagy károkat okoz a tartós hőség és a szárazság.  Már július elsején tartósan vízhiányos időszakot hirdetett a belügyminisztérium, hogy a gazdák locsolásra fordított kiadásait enyhítse, de még így is meglátszik a termésmutatókon a szárazság okozta veszteség. Vas megyében már learatták az őszi búza 96 százalékát, és a terméshozamból jól látszik, hogy az aszály bizony kártékony hatással volt a termésre. Tavaly hektáronként átlagosan 5,8 tonna termést arattak, idén azonban ez a szám csak 5,5 tonna, mert sok helyen besült, beszáradt búzát takarítottak be. A tartós szárazság miatt 15-20 százalékkal esett vissza idén a termésátlag az előző évekhez képest.

A gyümölcsösökben ebben a nagy hőségben szinte megsül a termés a fákon, a gazdák alig bírják locsolni a gyümölcsfákat és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt még a jégeső is nehezíti a dolgukat. Baranya megyében több tízmilliós kárt okozott a nyári jégverés, szinte az egész alma és barack termést tönkretette.

A kofák is küzdenek a nagy meleggel, és úgy tűnik, hogy vesztésre állnak. A beszedett és a piacokon áruba bocsátott termések olyan gyorsan fonnyadnak a pultokon, hogy az árusok nem tudják eladni őket. Annyira nagy a hőség, hogy a kirakott áru pár nap alatt tönkremegy vagy már nem mutat olyan jól, hogy a vevők elvigyék, így rengeteg zöldséget és gyümölcsöt kell leselejtezniük az eladóknak, ami nagy veszteségeket okoz nekik.

Egyelőre még nem látszanak meg a termések áraiban a hőség, az aszály és a jégeső okozta károk, de ha tartósan ilyen marad a helyzet, akkor lehet, hogy a vevők is megérzik majd a gazdák időjárás okozta veszteségét.



Címkék: