Tuti sikítófrászt kapsz akkor is, ha a gyerek fején látod meg, és akkor is ha a növényeiden. Ezek a kis rohadékok mindenhol jól érzik magukat. Persze a két faj teljesen különböző, viszont mindkettő nagyon idegesítő.

A levéltetvek a legelterjedtebb növénykártevők, nem csak károsítják és gyengítik a virágokat, de különböző növénybetegségeket is terjesztenek. Ezért kíméletlenül fel kell venni ellenük a harcot, mert egy pillanat alatt elszaporodnak. Íme néhány tipp, hogyan tudod hatékonyan eltüntetni a levéltetveket a kerti és szobanövényeidről.

A legjobb módszer a megelőzés. Ha új növényt vásárolsz, már a kertészetben vizsgáld meg, nehogy egy tetves példányt vigyél haza mert akkor a többi növényed is jó eséllyel beteg lesz. A már meglévő növényeidet rendszeresen ellenőrizd, hogy nincs-e rajta kártevő. Ha még időben észreveszed a bajt, akkor könnyebben ki tudod irtani a tetveket, ha elszaporodnak már sokkal nehezebb dolgod lesz.

Ha felfedezed az apró élősködőket a virágaidon akkor választhatsz a házipraktikák és a boltban kapható rovarirtó szerek közül. Ha a kíméletesebb módszerek híve vagy, tehetsz apró csíkokra vágott banánlevelet a földbe, pár centi mélyen. Ha kívülről is meg akarod támogatni a növény védelmét, akkor zuhanyozd le róla a kártevőket, majd permetezd le a növényt dohányból, kamillából vagy csalánból készült hígított főzettel vagy szalmiákszeszes oldattal.

A legbiztosabb módszer, ha a kertészetekben, áruházakban kapható kifejezetten levéltetű elleni oldatokat vagy aerosolokat használod (Vape Garden Fito aerosol, Biosol káliszappan, Vektafid, Planto piliflor levéltetűirtó aerosol, Tippeki, Pirimor). Ezek a szerek a növényt nem károsítják és csak a levéltetveket pusztítják el, a hasznos rovarokat megkímélik.

De ha igazán okos vagy, pár gerezd fokhagymát dugj a földjébe, és élvezd a hatást.



Címkék: