Aranyhalat akartál venni, de rájöttél, hogy szegény nem lenne nálad hosszú életű? Sebaj, remekül fel tudod használni az akváriumot, ha ültetsz bele egy tip-top kis minikertet, ami jóval kevesebb gondozást igényel majd, mint a hal.

Remekül fel lehet dobni a lakást az üvegbe zárt kis tündérkertekkel, és az elkészítésük is egyszerű. A floráriumhoz válassz egy kicsi akváriumot, egy nagyobb befőttesüveget, egy üvegvázát vagy akár egy üveg teáskannát, mindegyikbe jól mutatnak majd a növények. A lényeg, hogy ne legyen színezett az üvege, hogy elegendő fényt kapjanak a benne élők.

Az üveg aljára tegyél egy réteg kavicsot, arra némi faszenet és az egészet borítsd be kilyuggatott műanyag fóliával és végül fedd be virágfölddel. A földet az alapján válaszd ki, hogy milyen növényeket szeretnél ültetni.

kép: flickr, homestilo

A növényeket úgy válogasd össze, hogy hasonló igényűek és lassú növésűek legyenek. Mivel a florárium lényege, hogy az üvegben egy párás mikroklíma alakul ki, mert a növények a vizet felszívják a talajból, majd kipárologtatják azt, a pára pedig az üveg falán lecsapódva újra lefolyik a talajba, így nyugodtan választhatsz olyan apró növényeket, amik a párás levegőt kedvelik. Ezekben a mini üvegházakban még a száraz levegőjű lakásokban is jól érzik magukat a trópusi növények. Jó választás lehet a begónia rex, a szárnyas páfrány, a hegyi pálma, a hálóslevél, a tüzérvirág, a ficus pumila, a törpebors, a mini orchidea vagy az apró kaktuszok és pozsgás növények. A lényeg, hogy a hasonló vízigényű virágokat ültesd egy minikertbe.

A virágföldbe csinálj kicsi lyukakat, ezekben helyezd el az apró növényeket, igazítsd el körülöttük a földet, majd egy tölcsér segítségével szórhatsz közéjük apró kavicsokat, vagy mohával is boríthatod a talajt. Díszítheted a tündérlakot kisebb kövekkel, ásványokkal vagy akár kagylókkal is.

Az elkészült florárium jól mutat az íróasztalon a dolgozószobában, vagy fellógatva nappaliban, de akár az éjjeliszekrény dísze is lehet. Arra ügyelj, hogy ne tedd tűző napra, mert felforrósodhat az üveg, de azért kapjon elég fényt.

Légy kreatív és tedd még színesebbé a lakást egy menő minikerttel!

képek: flickr, homestilo



Címkék: