Az ősi kínai térrendezés arra hivatott, hogy az életterünket megszabadítsa az ártó energiáktól, és megtöltse hasznosakkal. A lakásban és a kertben elhelyezett növények is különböző rezgéssel bírnak, így ezekre is kitér a keleti módszer. Ahhoz, hogy beinduljon a csí áramlása a kertet egy úgynevezett bágua tükör szerint kell felosztani nyolc részre.

A déli terület a sikert jelképezi, ide vörös és narancs színű növényeket érdemes ültetni, mint például a pipacs, rózsa, cseresznyefa, eper. A dél-nyugati szegmens a szerelem és a házasság otthona, a sárga és a rózsaszín virágok ajánlottak ide, úgy mint a nárcisz, tulipán vagy a magnólia.

Nagyvirágú liliomfát (Magnolia × soulangeana) a szerelem és a házasság területére ültess a kert dél-nyugati részére

A nyugat a gyerek és az alkotókészség jelképe, ahol jó ha a fehér és az arany dominál. Válaszd a gyöngyvirágot, a mustárt vagy akár a banánpálmát. Észak-nyugatra helyezz szintén sárga és fehér növényeket, valamint a kertibútort is, ugyanis ezek a jó embereket vonzzák be a kertedbe. A karrierért az északi terület a felelős, itt a kék és a lila domináljon. Jó választás a jázmin, a mák, a levendula és a vöröshagyma is. Ide tedd a csobogót vagy a medencét is.

Észak-kelet a tudás birodalma, amit a sárga és narancs színek támogatnak. Ültess napraforgót, körömvirágot vagy őszibarack fát erre a részre.

Keletre a legjobb zöld és barna növényeket ültetni, ezek biztosítsák az egészséget és a család jólétét. Gyógynövényekkel és fákkal érdemes megtölteni ezt a sarkot.

Dél-kelet felelős a gazdagságért, ezért itt van a legjobb helyen a szerencsebambusz, az örökzöldek és az aranyeső is.

Ne csak a kertre, de a belső térre is figyeljünk. A bambusz kapjon helyet a dolgozószobában és a hálószobában. Nevelgess aloe verát, mert hálából energiával fog feltölteni, a fokföldi ibolya a jókedvet, a rózsa pedig a szeretetet biztosítja az otthonodban. Légy óvatos a kaktuszokkal és más szúrós növényekkel, a hálóba és a nappaliba nem valók. A túlságosan lassan növekvő bonsai pedig a dolgozószobába nem ajánlott. Ezek az apró feng shui trükkök segítenek, hogy megteljen az életed energiával és örömmel.

Persze nem kell mindenkinek azonnal felásnia a kertet, és átültetni az összes növényt, ha nem ott van, ahol  Feng shui szerint illő. Ugyanakkor a Feng shui évezredes megfigyeléseken alapuló rendszer, amit ie. 3000-ben már javában használtak, sőt, fővárosokat építettek a tanai alapján.

A ma ismert Feng shui, így a Bágua módszer is annak köszönheti létét, hogy a nagyszámú kínai kivándorló először – a kulturális örökségük részeként, identitásuk kifejezésére – amerikában terjesztette el a Feng shuit (egyfajta térvarázslatként), épített köré kultuszt, egy egyszerűsített, újjáalakított, az ottani emberek számára közérthető nyelvezetű módszert használva. Divatot csináltak belőle a nyolcvanas évek végén. Alapjaiban természetesen tartalmazza az eredeti tanok bizonyos részeit, de 1986-ban, Thomas Ling Jun professzor által megalkotott, ma is népszerű, Háromajtós vagy Bágua módszer ötvözi a kínai hiedelemvilágot, valamint a saját elképzeléseit is. Ezt ismerjük mi Feng shuiként, az eredetihez vajmi kevés köze van. Amolyan rántotthúsos lángos.

Az a lényege, hogy az élettér különböző terülteit megfelelteti az élet területeinek, mint munka, család, gyerek, egészség, és ennek megfelelő megoldásokat kínál, színekkel, illatokkal, formákkal, elhelyezkedéssel, és mint látjuk, nővényekkel is. Fontos megjegyezni azonban, hogy a Feng shui bármelyik ágát, irányzatát, iskoláját követő élettér valóban kellemes hely lesz, mégha nem is garantálja a karrier mezőbe telepített csobogó a lottó ötöst minden héten.



Címkék: