Gyerekkoromban volt egy rajzfilm, amit imádtam, a Jetson család. Ők voltak Flinstonesék ellentétei. Bár ők is pont olyan viccesen bénázták végig a mindennapjaikat, csak éppen nem a kőkorszakban hanem a szuper modern jövőben. Annyira menők voltak, hogy még a házvezetőnőjük is egy robot volt. Az amcsik már akkor tudhattak valamit, ugyanis a hetvenes, nyolcvanas években íródott mese tele volt az összes ma használatos hightech cuccal.  Űrhajóval jártak, a lift kb. két másodperc alatt ért fel a felhőkarcoló tetejében lévő lakásukba, és gépek végeztek el helyettük minden munkát.

Annyira tetszett a gondolat, hogy évekig robottervező akartam lenni.Persze miután a suliban kiderült, hogy kb. kettőt meg kettőt nem tudok összeadni, ez a tervem gyorsan szertefoszlott. Szóval kénytelen voltam várni húsz évet, hogy a technikai zsenik – akik ugyan tudnak számolni, de úgy tűnik, marha lassan – feltaláljanak mindenféle cool dolgot, amit anno Jetsonéktól annyira irigyeltem.

A technikai forradalom elérte végre a kertet is, és most nem arra gondolok, hogy vehetünk bele egy robotkutyát ha már unjuk, hogy az igazi folyton odaszarik. Ma már olyan technikai csodák állnak rendelkezésre, hogy megkönnyítsék a kert karbantartását számunkra, hogy szó szerint két szalmaszálat sem kell keresztbe tennünk, ha nem akarunk. Én személy szerint imádok füvet nyírni, meg a kis virágaimat metszegetni kellemes nyári délutánokon, de hazudnék ha azt mondanám, hogy nem jönne jól néha a segítség. Nagy bánatomra azonban sehonnan sem lehet itthon olyan napbarnította, kockás hasú félisten kertészeket rendelni, akik az összes brazil szappanoperában gondozgatják a buxust, pedig biz’ isten azonnal beszereznék egyet. Szóval jobb híján szétnéztem a hightech kütyük piacán, és a következő zseniális kerti eszközöket találtam:

Önjáró fűnyíró

A fűnyírópiac legújabb fejlesztése garantáltan sok munkától tud minket megkímélni. Igaz, ehhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, mert 280 000 Ft-nál kezdődnek és határ a csillagos ég. Ha nagyon zöldek vagyunk, már napelemeset is választhatunk. Teljesen önállóan működnek, programozhatóak is, halkan és csíkmenetesen dolgoznak.

Okostelefonról vezérelhető öntözőrendszer

Ideális megoldás ha gyönyörűen zöldellő kertre vágyunk. A telefonunk segítségével a világon bárhonnan irányíthatjuk egy applikáció segítségével, vagy előre beprogramozhatjuk, és mivel annyira intelligens a rendszer, hogy egy meteorológiai állomáshoz is kapcsolódik, az időjáráshoz igazítja a locsolások időpontját, elkerülve a kiszáradást vagy túlöntözést. A rendszer ára a kertünk méretétől függ.

Locsolórobot

Ez az előző kevésbé esztétikus, de annál olcsóbb változata. Itt ugyanis nem kell a kertet felásatnunk, hogy lefektessék az öntözőrendszert, csupán egy felszíni, telefonról irányítható kis kütyüt kell a kertben a slagra csatlakoztatva elhelyezni. A forgófeje segítségével, pedig a növényeink vízigényének megfelelően külön külön képes meglocsolni az egyes virágokat, amik a tízméteres körzetében vannak, mindezt a távolból vezérelve.

Kerti szenzor

Ez a még kerti dísznek is beillő szenzor képes bemérni a kertedben a talaj nedvességét, a hőmérsékletet, a páratartalmat és a fény intenzitást, és mindezt továbbítani a telefonodra, miközben ellát jó tanácsokkal, hogy mi lenne az éppen aktuális kerti teendő, hogy az udvaron a legideálisabb körülmények között növekedhessenek a növényeid.

Nos, azt hiszem ezeket e ketyeréket még Jetsonék is szívesen kipróbálnák, szóval most már tényleg csak a pénztárcánk szabhat határt annak, hogy mennyire modernizáljuk a kertünket. Persze a kertészkedéssel töltött időt nem érdemes teljesen lenullázni és átengedni a robotoknak, hiszen remek kikapcsolódás, de azért mindig jól jöhet egy kis innováció.



Címkék: