Emlékszem kiskoromban imádtam a kertben, a susnyásban, a bozótosban rohangálni, minél nagyobb volt a gaz annál izgalmasabb volt a játék. Általában az szegte kedvemet, amikor ügyesen belegázoltam a csalánba. Akkor bizony volt nagy visítás. De a drága jó nagymamám mindig azzal vigasztalt, hogy ha nem is hiszem el, mert éppen annyira fáj, igenis jót tesz nekem, hogy összecsipkedett az a fránya növény. Akkor nem igazán értettem, hogy mi a fene lehet ebben jó,de most már tudom.

A csalán (Urtica dioica) az egyik legismertebb gyom- és gyógynövény. Egész Európában, így hazánkban is rendkívül elterjedt. Kedveli a nitrogénben gazdag talajt és a pollenszórása június elejétől október végéig tart. Hatalmasra tud nőni, akár a 1,5 méteres magasságot is elérheti. Azért csíp olyan eszeveszettül, mert minden szervét csalánszőr borítja, ami hangyasavat, hisztamint, acetilkolint és szerotonint is tartalmaz. Ha hozzáérsz akkor a hangyasav bekerül a bőrszövet alá és égő, viszkető érzést okoz, apró piros kiütésekkel.

Azonban a kellemetlen érzés mellett számos jótékony hatása van ennek az évszázadok óta használt gyógynövénynek. Lumbágó, isiász és reuma esetén például a fájó testrészt csalánnal csapkodták meg az öregek, mert ezzel csökkenthető a gyulladás és a fájdalom is. A leforrázott csalán levét borogatásként használva ugyanezt a hatást érheted el, ami ráadásul nem is csíp. Szintén külsőleg alkalmazható torokgyulladás esetén gargalizálásra, ülőfürdőként az aranyeres panaszokra, borogatásként kiütésekre, lemosóként pedig korpásodás és hajhullás esetén.

A csalánból készült főzet fogyasztása nagyon jó hatással van az szervezetünkre. Immunerősítő hatását a benne található rengeteg antioxidánsnak, vasnak, szelénnek és C-vitaminnak köszönheti. Allergiás és légúti megbetegedések ellen is jó szolgálatot tesz. Vértisztító és vizelethajtó hatása is van, így méregtelenítésre és a hugyúti megbetegedések ellen is kiváló. Lázcsillapítására és az emésztés javítására is ajánlott körülbelül napi 3 csésze csalánfőzet, amit a leveléből forrázással, a gyökeréből pedig főzéssel lehet készíteni.

Nem csak teát, de a spenóthoz hasonlóan akár egy finom levest vagy főzeléket is csinálhatunk ebből a zöld növényből, ami tápanyagban, ásványi anyagokban és vitaminokban is igen gazdag.

képek: George Hodan



Címkék: