A cserszegtomaji Barlang utcában található kis 2500 m2-es parkot még 2013-ban adták át, pár hét múlva pedig egészen biztosan bemutatják a European Award for Ecological Gardening 2017 pályázat döntősei között Berlinben. Hogy nyernek-e, az szeptember másodikán kiderül – akkor lesz ugyanis az eredményhirdetés, a díjakat kimagasló ökológiai kertészeti teljesítmények elismeréseként adják (amennyiben nyernek, biztosan megírjuk!). Három kategóriában lehetett pályázni: kertészkedés kert nélkül, látogatóknak szánt kertek és közösségi kertek.

A cserszegtomajiak a közösségi kert kategóriában pályáztak, és nyár közepén tudták meg, hogy bekerültek az első tízbe. „Meglepődtünk, hogy bekerültünk, az egész egy mintaprojektnek indult, nem egy nagyléptékű városi dolog. Kicsiben akartunk elindulni ezzel a parkkal, megnézni, ahogy kikristályosodik, aztán elgondolkodni azon, hogy meg lehet-e csinálni nagyobban is” – magyarázta a parkot tervező és kivitelező cég, az ugyancsak cserszegtomaji Magnolia Art Kertépítő Kft. vezetője, Vincze Tamás. A park a Cserszegtomaj zölden gondolkodik nevű projekt keretében készült el, az egész egy helyi kezdeményezéssel, párbeszéddel indult a tervezők és az önkormányzat között – mára pedig a nagyközség legnépszerűbb közösségi kertje és parkja.

És mi volt vele a fő céljuk? Nos, röviden környezeti kultúra-nevelési mintaparknak szánták, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környéken lakó és arra kiránduló gyerekeket és felnőtteket akarták érzékenyebbé tenni a fenntartható szemlélet, a tudatosabb életmód iránt. A park mottója Tanulj a természetben, tanulj a természetről! A park nemcsak kikapcsolódást nyújt, hanem bemutató és demonstrációs kert is egyben; az itt megszerzett tippeket és trükköket, vagyis a tudást bárki hazaviheti és otthon is kipróbálhatja. Íme, a kert néhány inspiráló eleme:

  • egy amfiteátrum, ahol rendszeresen szabadtéri órákat és előadásokat tart a szomszédos iskola és óvoda
  • egy kis bemutatóterem, ahol a fenntarthatósági folyamatok tanulmányozhatók, plusz kisebb kiállításokat tartanak
  • egy kerékpáros esőbeálló, egyben multifunkciós helyiség, melynek igazi különlegessége, hogy a teteje félig zöldtető, kövirózsákkal és varjúhájjal, a másik fele cserép – itt még tervezik, hogy felszerelik kézzel, akár gyerekek által működtethető minikúttal és hőmérőkkel, hogy bárki láthassa, a zöld tető hőmérséklete mennyivel alacsonyabb a hagyományosénál
  • három komposztáló láda, amelyben a szerves hulladékot gyűjtik a falu lakói, és egyben ötletet ad a szerves anyagok újrahasznosításának módjáról
  • három illatos kiemelt ágyás szárazságtűrő gyógy- és fűszernövényekkel

És hogy fogadták a kertet a cserszegtomajiak? „A falu lakói kivétel nélkül kertes házban élnek, mégis mindig vannak a parkban sétálók, a padon üldögélő, beszélgető emberek.

Igény van a közösségi találkozópontra, a kialakított környezet ennek koronája. Az ovisok kicsalják aput meg anyut a parkba, akik a mintát követve alakítják otthon az udvart is” – mondta a Gardenistának Bartha Gábor, a projektet vállszélességgel támogató polgármester.

A kertépítő cég őshonos és ökológiailag értékes növényekkel és növényi közösségekkel népesítette be a parkot; és különösen ritka, ám szintén őshonos fákat, bokrokat, évelőket is ültetett. Amúgy pedig környezetbarát anyagokban gondolkodtak, mint a fa, a vas, a kő, az újrahasznosított beton és az újrahasznosított aszfalt. Utóbbit ráadásul mintegy 500 méterről hozták, azaz a szállítás csak egészen apró ökológiai lábnyomot hagyott maga után.

A park karbantartási igénye alacsony, a fenntartását az önkormányzat végzi – egy közhasznú munkát végző embert bíztak meg a gondozásával -, nem használnak növényvédő szereket, csak természetes alapanyagú műtrágyát. Egyszóval, amiben csak lehet, a projekt egésze öko-szemléletet követ, és ennél európaibb hozzáállást nemigen tudunk elképzelni.


Fotók: Magnolia Art Kertépítő Kft.
Cserszegtomaji önkormányzat



Címkék: