Évszázados hagyománya van a Mátrában a gyógy- és ökoturizmusnak – illetve minden egyéb turizmusnak is-, a gyönyörű természeti környezetben még autókázni is élvezetes, nemhogy napokat eltölteni a sokcsillagos szállodákban. Wellness szállodát nem éppen a kertje alapján választ magának az ember, inkább hajlunk a kihagyhatatlan kuponos akciók felé. Ha már sikerült féláron bejutni, akkor viszont minden tekintetben próbáljuk kimaxolni a helyzetet. Lehet, hogy épp a féláras kuponokon potyázók miatt nem jut elég pénze a szállodáknak a kertjükre?

Kezdjük rögtön a tetejével: Hunguest Grandhotel Galya

Sokáig, amíg nem jártam erre, a név hallatán valami hihetetlenül impozáns szállodára asszociáltam. Az épület előtt viszont parkoló autók sorakoznak, ez a gyalogos megközelítést és az épület látványát is lerontja. Pedig a több, mint 75 éves épület igazán tekintélyt parancsoló, de sajnos nem a kertje miatt. Az épület előtt mindössze egy egészen kicsi ágyás található, ami az erdei, árnyékos környezethez illően, páfrányokkal és sásliliomokkal van beültetve. Vélemény: elférne ide még több virágzó növény, mert a megérkezés mondjuk úgy: szomorú, de mindezt jól ellenpontozzák a bejáratban lévő rönk nyulak, amik az olcsó műanyag kaszkád cserepekkel párosítva inkább  komikussá teszik, a „nagy” megérkezést.

Az épület mögött zárt park található, amolyan ősfás, az erdő közepén. Felnőtteknek letaposott murvás sétány, gyerekeknek vadaskert, rönkjátszótér, kalandpálya és biciklipálya. Nincs igazság!

Maradjunk a klasszikusoknál: Kastélyhotel Sasvár

Azaz a parádsasvári kastélyszálló. Képekről gyönyörű, és a valóságban is az, kívül belül. Nagy park az épület stílusához illő parterre, geometrikus kialakításban. Csak a növények hiányoznak. A központi szökőkút körüli ágyást is csupán néhány eltérő méretű örökzöld (eredetileg gömb?) szegélyezi. Pedig ez a kert kifejezetten az esküvős-fényképezkedős háttérben a kastéllyal szelfizős hely, így illő lenne, ha növényre is költenének.

Kastélyhotel Sasvár (kép forrás: ksh.hu)

Jöjjenek az újhullámos hotelek: Lifestyle és Ózon

Azért így együtt, mert a két szálloda szinte telekszomszéd, mindkét szálloda erős 80-as évekbeli múlttal rendelkezik, de az elmúlt 5-10 évben újították meg őket, hogy sok csillaggal újranyithassanak. A Lifestyle Hotel Mátra Superior felújítása során a tervezők a hegyvidéki életérzést próbálták a homlokzatra csempészni, sok és nagy ablak, minden szobához terasz, mégis kicsit lehangoló monotónia. Kedves gesztus lenne néhány színben és formában illő kaspót elhelyezni néhány teraszon.

Lifestyle Hotel Mátra Superior (kép forrás: hotelmatra.hu)

A park a bejárati út jobb oldalán található, nagy fák, rönk játszótérrel (csúszkapályával, sajnos nem az én súlyomra tervezve), az épülethez közelítve a játszóteret gyep váltja, majd félköríves kiültetés zárja az erkélyek felé. Itt azért látszik, hogy annak idején szakértő tervező kéz is benne volt a kialakításban. Az évek során a fenntartással azonban lehettek gondok, ugyanis nagyon sok helyen kikopott, hiányos a kiültetés.

A legszembetűnőbb közvetlenül a bejárat előtti lejtős kazetta, ami annyira hegyvidéki, hogy fölfelé haladva itt is elfogynak a növények. A kertet, de még a parkoló előtti részt is öntözőrendszerrel szerelték, de erősen gyanítható, hogy ez szintén elavult már. Az épület mögött egyébként épül a kültéri medence, remélem a projektpénzből jut egy kicsi az előkert felújítására is.

A Residence Ózon Wellness Hotelt 2011-ben nyitották újra, alapos felújítás után, mely során nagy hangsúlyt fektettek a beltéri növénydekorációra is. A főútról bekanyarodva széles térköves burkolat vezet a szálloda bejáratához. A szálloda épülete üvegfelületekkel tagolt, mondhatni modern hatású, de a homlokzatra applikált muskátlis dobozokat nehéz értelmezni. A parkot sajnos mindenféle Frédi&Béni hatású farönk elemmel szórták tele. (Iszonyú jó pr-ja lehet a helyi rönkjátszószer-gyártónak.) Jó pont viszont a gyerekeknek készült kisház, ami színvonalas darab.

Residence Ózon Wellness Hotel (kép forrás: Ozon)

Az igazán kellemetlen érzés itt is a bejárathoz közeledve ér minket: hiányos ágyás, nagy rönk „dísszel”, kis karózásokkal (mégis mit jelölhetnek vele?), a bejáratban gagyi műrattan tartó némi virággal, kicsit feljebb félbehagyott vagy épp félig lebontott kerti tavacska. Teljes a káosz. Vajon mi hiányzik: a hozzáértés vagy a pénz? Esetleg mindkettő? Ti mit gondoltok?

A Hunguest Grandhotel Galya bejárata

borítókép: Ozon



Címkék: