Nincs is annál jobb, mint reggel kisétálni a kertbe és frissen leszüretelni az aznapi ebédhez valót. Egy szuper kis konyhakert lehetővé teszi, hogy igazi, egészséges, napon érett zöldségeket és gyümölcsöket együnk nap mint nap.

Hazánkban ennek olyan nagy hagyománya van, hogy minden évben megrendezik a legszebb konyhakertek versenyét, melyre több száz településről érkeznek a jelentkezések. De mi a helyzet azokkal, akik nem kertes házban élnek, így nincs lehetőségük a telek végében kialakítani egy gazdagon termő konyhakertet. Számukra találták ki a közösségi kerteket.

Kertészkedés a város közepén

A városi kertmozgalom évek óta hódít hazánkban is, melynek keretén belül az ország több városban is létezik ilyesmi, melyeket bárki nyugodtan használhat. Ez remek lehetőség azok számára, akik egy kis zöldre, egy jó kertészkedésre és egy remek közösségi programra vágynak a betondzsungel közepén.

A fővárosban is közösségi kert létezik. A 2011-ben alapított Városi Kertek Egyesület gondozásában álló városikertek.hu azt írja, hogy  „4 közösségi kert működik sikeresen Budapesten: az Első Kis-Pesti Kert www.elsokispestikert.hu, az Aranykatica kert www.aranykaticakert.hu, a Békási kert www.bekasikert.hu, és a Zengő kert. Idén két új kertet indítunk, a harmadik kerületben az Amfikertet, és Szentendrén a Szélrózsa kertet.“ Ezeken a helyszíneken egész évben zajlik a közösségi kertészkedés. A környékbeli lakók összejönnek és közösen termesztik, saját fogyasztásra a zöldségeket és gyümölcsöket. A Városi Kertek Egyesülete csatlakozott egy világméretű kezdeményezéshez, hogy minél több városival megszerettessék a közösségi konyhakerteket.

Nemzetközi Konyhakertek Világnapja

2004 óta minden év augusztusának negyedik vasárnapján világszerte megrendezik a konyhakertek napját (World Kitchen Garden Day). Az akció célja, hogy felhívja a figylemet az otthon termesztett, organikus zöldségekben és gyümölcsökben rejlő értékekere. Igyekeznek népszerűsíteni, hogy azok sokkal egészségesebbek a boltban kapható, vegyszerekkel kezelt élelmiszerekkel szemben. Ezzel a világnappal szeretnék arra buzdítani az embereket, hogy minél többen termesszenek saját maguk zöldségeket, mely nem csak, hogy egészségesebb, de gazdaságosabb és környezetkímélőbb is, mint boltban megvásárolni azokat.

A kis-pesti konyhakerti nap

A világméretű eseményhez csatlakozva, idén ötödik alkalommal rendezi meg az Első Kis-Pesti Kert a Nemzetközi Konyhakerti Napot. A XIX.kerületben található közösségi kert szeretettel várja az érdeklődőket augusztus 27-én vasárnap, reggel 10 órától egészen 15 óráig. Ezen a napon bárki betekintést nyerhet a kert működésébe, körbejárhatja azt és kertészkedhet egy kicsit. Részt vehet egy izgalmas fűszer szaglászó teszten, és tanácsokat kérhet a fűszer-és gyógynövények felhasználásáról. A gyerekeket is sok vidám program várja, mint a talicska futtatás, a zöldség bújócska vagy a játékos teszt a kerti növényekről.

A rendezvény célja, hogy bemutassa a közösségi kertekben rejlő lehetőségeket és, hogy minél több embert buzdítson a kertészkedésre, a konyhakertek kialakítására, a zöldség- és gyümölcstermesztésre és a közösségi programokban való részvételre.

Látogass el te is a kis-pesti rendezvényre augusztus utolsó vasárnapján, és élvezd ki a városi kertészkedés örömeit. Az eseményről itt találsz további információkat.

 

borítókép: Chuck Kennedy



Címkék: