Nem tudom, hogy a pánik, a rettegés vagy az infarktus volt-e az erősebb, ami elkapott. mikor egyszercsak egy kellemes nyárestén a semmiből megjelent a nappaliban Drakula. Ezt nem kívánom senkinek. Azt hittem, ott halok meg ijedtemben, de aztán a szívszélütésből magamhoz térve, megpróbáltam minden bátorságomat összeszedve megszabadulni a totál megkergült denevértől. Tudtam, nekem kell a hősnek lennem, mert valószínűleg szerencsétlen kis denevér még nálam is sokkal jobban be van tojva.

Persze ez a tudat nem akadályozott meg, hogy lepörgessem a fejemben az összes drakulás meg vámpíros meg egyéb csodás filmjelenetet, amiktől gyerekkoromban rettegtem. Láttam a lelki szemeim előtt ahogy célirányosan megtámadja a nyaki ütőeremet és véres foggal, jóllakottan távozik, én meg ottmaradok kipurcanva. Valahogy a filmipar olyan mélyen elültette bennem a rettegést, hogy eszembe sem jutott, hogy akár a hős Batman is repkedhetne a szobámban. Csak arra tudtam gondolni, hogy jó lenne ha mindketten megúsznánk élve ezt a váratlan találkozást.

Na most, az a rossz hírem van, hogy a szakértők szerint nyáron és ősszel gyakrabban előfordulhat, hogy a denevérek véletlenül berepülnek a nyitott ablakon, aminek több oka is lehet. A fiatal egyedek július és augusztus környékén repülnek ki először és még mivel ügyetlenebbül tájékozódnak előfordul, hogy betévednek egy-egy kitárt ablakon. Az is odavonzza a denevért, hogy a lakásból kiszűrődő világítás, vagy a teraszlámpa fénye miatt rengeteg rovar repked az ablak körül, és a táplálékra vadászó állat a nagy koncentráció közepette hirtelen bent találhatja magát a lakásban. Mindezek mellett ősszel nagy számban vonulnak a denevérek, és a csapatból kiszoruló példányok is betévedhetnek az otthonokba. A párzási időszak során pedig a hímek az „énekükkel” vonzzák magukhoz a nőstényeket, és a nagyobb siker érdekében ehhez egy jó akusztikájú helyet keresnek, ami akár az ablakpárkány vagy egy szoba is lehet.

Forrás: wikipedia

Szóval íme a denvérmentesítő gyorstalpaló arra az esetre, ha hozzád is hívatlanul beállítani egy repkedő szőrcsomó.

  1. Első szabály, hogy bármennyire is félsz, próbáld meg megőrizni a hidegvéredet és ne kezdj el fejhangon sikítozni, ugyanis a denevér ultrahang segítségével tájékozódik, így minden zavaró hanghatás megakadályozza abban, hogy minél hamarabb megtalálja a kijáratot.
  2. Szintén tilos seprűvel, teniszütővel vagy bármilyen önvédelmi fegyvernek kikiáltott eszközzel üldözni, ugyanis szegény rendkívül törékeny és nagyon könnyen megsérülhet. A denevér védett állat, így semmiképpen se bántsd, hanem igyekezz a legkíméletesebb módon megszabadulni tőle.
  3. Soha ne fogd meg pusztakézzel az állatot! Ne próbáld meg elkapni, hanem inkább várd meg türelmesen, hogy magától kirepüljön, de ha a nagy riadt repkedés közben nekimenne valaminek és a földre esne, akkor is csak egy vastag kesztyűben, vagy egy törölközővel próbáld megfogni, ugyanis nagyon éles fogai vannak, és ha veszélyben érzi magát harap, és bizony betegségeket is hordozhat, akár veszett is lehet. Ha leesett és sikerül megfognod akkor ne dobd ki az ablakon, mert még nem biztos hogy magához tért, vagy az is lehet, hogy megsérült és lezuhanhat, amibe belehal. Inkább óvatosan helyezd el kint a teraszon vagy a párkányon, hogy eltudjon majd repülni.
  4. A legjobb ha magától távozik a denevér a szobából. Igyekezz megmutatni neki a helyes irányt. Tárd ki minél jobban a szoba ablakait, húzd el teljesen a függönyt, és zárd be a szobaajtót, hogy biztosan csak egy irányba tudjon menekülni, nehogy átrepüljön egy másik helyiségbe.
  5. A legjobban akkor segítheted a tájékozódását, ha minden hangforrást megszüntetsz, tehát kapcsold ki a tévét, rádiót és maradj csendben.
  6. Az is segít minél előbb megszabadulni tőle, ha lekapcsolod a lámpát, ugyanis az erős, mesterséges fény nem épp a természetes közege, így jobb neki a sötétben.
  7. Ülj le az ablaktól legtávolabbi pontban, és csendben várd meg, amíg kicsit megnyugszik, és sikerül letapogatnia a környezetét és távoznia arra, amerre érkezett.

Ha szeretnéd elkerülni a denevéres kalandot, akkor mindig húzd be a szúnyoghálót az ablakon, ha van rajta, valamint ha tudod, hogy a környéken nagyon sok a denevér akkor ultrahangos denevérriasztóval is távol tarthatod őket az otthonodtól. Tudod, jobb félni mint megijedni, és hidd el nagyon ijesztő volt!

(Címlap fotó: Wikimedia Commons)



Címkék: