Te is unod a betondzsungelt és az a három darab muskátlit, ami az erkélyeden elfér? Ez nem elégíti ki a kertészkedési vágyadat? Akkor irány az utca! Ültethetsz virágot, telepíthetsz fát, és még szépen termő veteményest is gondozhatsz, amiből a termést is megeheted.

Na azért tisztázzuk, ez sem úgy működik, hogy a válladra csapod a kapát és ott kezdesz kapirgálni, ahol csak jól esik, mert bizony bármennyire is a nemes és a zöld szándék vezérel, szépen megbüntetnek érte. Egy időben divat volt az ilyen kicsit lázadó, kicsit polgárpukkasztó, kicsit tüntető jellegű gerillakertészkedés, azonban ezek az akciók, bármennyire is a jó ügyre akarták felhívni a figyelmet, a törvénnyel szembe mentek. Volt, hogy az autóutakon tátongó kátyúkba ültettek virágot, vagy az éjszaka közepén zöldesítettek be egy egy elhanyagolt, üresen tátongó városi földdarabkát. Bár az utak vitathatatlanul rossz állapotára és a kihasználatlan kopár területek beültethetőségére akarták felhívni a figyelmet, attól még ezek az akciók illegálisak voltak.

De jó hírem van, nem kell álruhás zöld lovaggá és tövényen kívülivé avanzsálnod, ha szeretnél kicsit a szabadban kertészkedni. Több lehetőség közül is választhatsz, úgy mint a faültetési akciók, a közösségi kertészkedés vagy a zöldfelület gondnoksági program. Azért hívták életre mindhárom kezdeményezést az önkormányzatok és városgazdák, hogy lehetőséget teremtsenek a lakosoknak, hogy önkéntes alapon minél zöldebbé tegyék az életterüket. Az önkormányzatok és a civil szervezetek biztosítják erre a törvényes kereteket, engedéllyel bocsátják megművelésre a földterületeket és sokszor még az eszközöket is ők adják az urbán kertészkedéshez.

A városi kertmozgalom sok külföldi országban már évek óta elterjedt formája a közösségépítésnek. Lehetőséget ad arra, hogy az lakótelepen, lakóközösségben vagy egy kerületben élők jobban megismerjék egymást a közös érdeklődés, a kertészkedés kapcsán. Ilyenkor egy egy közösség, az önkormányzat engedélyével birtokba vesz egy kihasználatlan földterületet, akár egy üresen álló foghíjtelket, vagy a lakótelep területén lévő füves területet és ott kialakít egy veteményest. Ezt aztán közösen gondozzák, programokat szerveznek ide, a termést beszüretelik és az esetleges felesleget rászoruló családoknak adják. Magyarországon pár éve terjedt el ez a fajta urbán közösségteremtő megmozdulás, ami remek lehetőség arra hogy a szomszédok igazi kapcsolatot alakítsanak ki egymással és egy aktív közösségé kovácsolódjanak. A fővárosban is több ilyen közösségi kert található, lévén, hogy  sok kerület meglátta benne a pozitív értéket.

Nem is gondolnánk, de a város szívében a szép múltú, és mégszebb jövőjű  VIII. kerületben az Apáthy István utcában is pompázik egy ilyen veteményes, a Grundk3rt. A XIX. kerületben, az Első Kispesti Kert várja a földművelésre vágyó lakókat, a III. kerületben az Amfiteátrumkert ad majd helyet a városi kertmozgalomnak, Kelenföldön pedig a Hengermalomkert. A IV. kerületben a gyerekeket igyekeznek megtanítani a kertészkedés fortélyaira, és a természet szeretetére a Homoktövis Általános Iskolában található közösségi kertben, ahol a kerület lakosai mellett a diákok is kipróbálhatják a zöldség és gyümölcstermesztést. „Jelenleg a 640 négyzetméteres területen – a tanulói csoportkertek mellett – tizenkét családi kert működik, ahol mindenki saját elképzelése szerint, saját fogyasztásra ültethet. Vannak közös területek is, ahol a fűszernövényeket bárki használhatja, a gyümölcsfákról pedig mindenki lakmározhat.“

2016-ban megrendezték az első Közösségi Kertek Éjszakáját is, amin a főváros tíz zöld színfoltjába lehetett betekintést nyerni. A rendezvény célja az volt, hogy minél többen tudomást szerezzenek a közösségi veteményesek létezéséről, megismerjék a működésüket és kedvet kapjanak a csatlakozáshoz.

Hazánkban az urban gardening minél szélesebb körben való elterjesztésén dolgozik a Kortárs Építészeti Központ, akik a kozossegikertek.hu oldalon igyekeznek minél több információt adni a programokról és az országszerte működő modernkori urbán veteményesekről.

Persze nem mindenhol fér el egy egész konyhakert, van ahol annál sokkal kisebb területek állnak kopáran és kiáltanak a zöldesítésért. Éppen ezeknek a néha zsebkendőnyi méretű sarki virágágyásoknak, vagy olykor nagyobb, az utca közepén siváran álló földkupacoknak a szebbé tételére hirdette meg a XII. kerület önkormányzata a Zöldfelület Gondnoksági Programot. A Hegyvidéki Önkormányzat célja, hogy a lakosok magukénak érezzék a városrész utcáit és azokat gondozásukba vegyék. Azt szeretnék, ha egy összetartó közösség alakulna ki a hegyvidéki emberek között a mozgalom segítségével.

A kerület biztosítja a megművelésre váró területet, segít az előkélszítésében, a növények telpítésében és gondozásában is. Ha kedved támadt a XII. kerületben kertészkedni, akkor nincs más dolgod, mint az itt található térképen kiválasztani, hogy melyik területet szeretnéd gondozásba venni, vagy csatlakozhatsz már egy meglévő csapathoz is. Garantált egy közös jó hangulatú kertészkedés a szomszédokkal és egy zöldebb környezet. Itt tudsz jelentkezni a programra.

Úgy is zöldebbé teheted a nagyvárosi környezetet, hogy a házad előtti zöld sávba fákat ültetsz. A XVI. kerület önkormányzata évek óta bátorítja a lakosokat, hogy legyenek minél környezettudatosabbak és ellensúlyozzák a fővárosi élet negatívumait, mint például a magas légszennyezettség és a kevés zöld terület. A kerület vezetése minden évben faültetési akciót hirdet, amiben teljesen ingyenesen biztosít a lakóknak a házak előtti közterületre beültethető díszfákat. Ha ebben a városrészben élsz, akkor nincs más dolgod, mint jelezni az önkormányzatnak, hogy szeretnél fát ültetni. Ők ellenőrzik, hogy az általad megjelölt terület beültethető-e és ha igen, akkor már választhatsz is az alábbi fák közül: hárs, juhar, kőris, szelídgesztenye, piros virágú vadgesztenye, lepényfa, gömbkőris, csörgőfa, török mogyoró, galagonyafa, gömbjuhar és díszkörte. A kerületgazda leszállítja neked a kiválasztott fát, és már kezdheted is az ültetést. Tedd zöldebbé az utcádat és jelentkezz itt az akcióra szeptember 4-ig. Éljen a zöldebb város! Közterületi kertészkedésre fel!



Címkék: