Ahogy a divatban, úgy a gasztronómiában is mindig felbukkannak új irányzatok, alapanyagok, főzési techinkák és eszközök. A folyékony nitrogén használata, az ehető virágok, vagy a kukac a tequilában már fel se tűnik senkinek.

Természetesen minden nemzetnek megvannak az elengedhetetlen alapanyagai. A franciák vajat, a magyarok paprikát, a mexikóiak pedig mindenbe chilit szeretnek tenni, már amolyan védjegyként.

Na de most itt a legújabb őrület. Ami nem más, mint hogy az alapanyagokat tengervízben főzik meg. Azt gondolhatnánk, hogy mi sem egyszerűbb és olcsóbb ennél. Kisétálunk a tengerpartra és merünk egy vödörrel, hazavisszük és még a só árát is megspóroltuk, ebben úgyis benne van, a mostanában olyan nagyon népszerű, tengeri só.

Na persze ez a valóságban nem így néz ki, sőt. A tengervízben főzés közel sem olcsó mulatság. Ugyanis ahhoz tiszta, szűrt vízre van szükség, amit igen borsos áron mérnek az áruházakban. Hazánkban egyelőre még nem is nagyon forgalmazzák, itthon csak az akváriumokba használatos tengervizet lehet beszerezni, 150 forintos literenkénti áron, de természetesen ebbe élő halat kell tenni, nem az ebédnek valót.

Külföldön azonban, már pár éve hódít ez a főzési technika. Kezdetben még csak a nagy éttermek, újító szellemű chefjei használták a tengervizet az ételek elkészítéséhez, de mára már bárki beszerezheti hozzá az alapanyagot, a nagyobb áruházakban. Hollandiában kicsit olcsóbban, 3,95 euróért kapunk 4 liter gasztronómiai tengeri levet, azaz „Gastronomisch Zeesap”-ot. A spanyoloknál viszont már drágábban, 3,75 euróért adják az 1,5 literes kiszerelésű tökéletes mediterrán sót, vagyis a „La Sal Perfecta Mediterránea”-t.

Jelenleg ennyi az ára a piacon, az ellenőrzött, szűrt, tiszta, mérgező anyagoktól és szennyeződésektől mentes, főzésre használatos tengervíznek. Ami, bár most jön világszerte divatba, nem egy újkeletű dolog a tenger- ás óceánpartokon élő népek, és a tengerészek számára. A matrózok például, több száz éven át használták útjaik során a tengervizet, az ételeik elkészítéséhez, hiszen a tengeren hánykolódva, a magukkal vitt édesvíz, kincsnek számított, ezért igyekeztek spórolni vele.

A tengerparti népek pedig esküsznek rá, hogy a tengeri halak, rákok, kagylók és egyéb herkentyűk, bizony tengervízben főzve lesznek a legfinomabbak. De szívesen készítenek benne burgonyát, rizst és tésztákat is. Van, ahol még a koktélokba is tesznek belőle egy kicsit.

Ha szeretnéd kipróbálni ezt az új módszert, akkor a nyaralás során érdemes beszerezni pár liter palackozott tengerviet. A főzés során használhatod azt tisztán, vagy pedig édesvízzel higítva. Arra figyelj, hogy emellett már nem nagyon kell sót tenned az ételbe, hiszen a tengervíz már önmagában ad egy karakteres, telt, sós ízt neki. Állítólag ezzel az apró trükkel, sokkal finomabb lesz az étel. Érdemes kipróbálni.

 

kép: Pinterest



Címkék: