A kerti borágó (Borago officinalis) az érdeslevelűek családjába (Boraginaceae) tartozik. Az érdeslevelű igencsak beszédes név, a növény egész testét durva serteszőrök fedik. Magyarországon továbbá elterjedt népi neve az uborkafű (és az uborkaszagú fű), mivel uborkaszaga van. A Földközi-tenger környékén őshonos, már az ókorban ismerték és kedélyjavítóként használták melankólia ellen.

Hazánkban egynyári növény, ám ha hagyod, hogy elhullassa magvait maga körül, a következő évben 30-50 cm-rel odébb, tutira megtalálod. Tapasztalat, mi évekig csodálhattuk a kútkáva szélén mindig meg-megállva, mindig kicsit odébb.

Szép kékes (lilás) virágai számomra különlegesek, a maguk csillag alakjával, öt szirmával és szőrös csészeleveleivel. Az hagyján, hogy nekem tetszik ez a növény, de a méhek is igencsak kedvelik. A sziromlevelek közül kilógó fekete porzó (nektárja) mágnesként vonzza őket. A borágó jó mézelő.

A borágó csodaszép virága (forrás: wikimedia, Olivier)

Tökéletes helye lehet a fűszer-és gyógynövénykertben, bár szerintem olyan jól néz ki, hogy simán elmegy egy évelőágyásba is. Ha borágót veteményezel, menő vagy, mert méhbarát lehetsz. Szerencsés is vagy, mert jó az ízlésed, szép növényt dédelgetsz, méghozzá kis fenntartással, és még újra ki is nő évről-évre. Kell ennél több? Nem, de a borágó ezt mind meghálálja. Hát nem imádnivaló?

De. Nézzük, mivel hálálja meg amit adsz neki?

Mielőtt egekig magasztalnánk, és kiderülne, hogy kb. mindenre jó, szögezzük le, a gyógynövények általában csak kismértékű, rövidebb időtartamú fogyasztás mellett fejtik ki gyógyhatásukat. A túlzott használat akár káros is lehet. Fogyasztás előtt mindig nézz utána, mit, hogyan, mikor és meddig szabad fogyasztani.

A növény nyálkaanyagokat, flavonoidokat, alkaloidokat és illóolajat is tartalmaz. Magjában értékes zsírsav található, melynek a vér megfelelő zsír- és koleszterin-szintjeinek kialakításában van szerepe.

Értékes a sószegény diétázók körében is, ugyanis a növény  magas sótartalmú. Vizelethajtó, gyakran használják vese- és hólyagbántalmak esetén. Magas cseranyag- és nyálkatartalma miatt emésztőrendszeri panaszokra is kiváló. Olaja gyulladt és/vagy száraz bőrfelületekre is alkalmazható.

Továbbá ételek, italok ízesítésére is kitűnő választás. Virága – teljes kinyílása után – fogyasztható, kiváló salátákba vagy savanyúságokba, illetve ezek díszítésére. Az interneten számos receptet találhatsz, én a borágós ubisalit tuti, hogy kipróbálom! 🙂

kép forrása: pixabay



Címkék: