Örülhetnék, hogy végre egy áruház parkolójában nem csak lombtalan, körülbetonozott fákat látok, hanem nagyra nőtt levendulákat is, de ezúttal a szép látvány helyett jó, azaz rossz példának hozom nektek.

Még nem vágtad volna vissza te sem a levendulád a virágzás óta? Ezúton ajánlom figyelmedbe ezt az életmentő beavatkozást, különben felkopaszodik, az alsó részei hamar elfásodnak (elvégre félfás cserje, ez a dolga) és idővel kevesebb virága is lesz, az esztétikai látványról pedig le is mondhatunk. Ha nem hiányzik ez neked, akkor láss neki!

Szükséged lesz egy éles és fertőtlenített metszőollóra, én például tisztítás után pálinkával is le szoktam mosni.

A célunk az, hogy szép, formás, kerek bokrocskánk legyen. Ehhez mérten vágjuk a felére vissza a növényt úgy, hogy körben alacsonyabb, befelé gömb alakban magasodó növényünk legyen a végén.

Ha sok van egymás mellé ültetve, akkor dönthetünk, hogy henger alakra formázzuk őket egymásutánban, vagy több-egybenőtt-gömb alakot próbálunk kialakítani. Mindkettő nagyon szép, lényeg, hogy ápolt, visszanyírt legyen.

A visszavágásnak sok előnye van:

  • elkerüljük a növény fent részletezett, ápolatlan hatást keltő növekedését
  • arra ösztönözzük, hogy új hajtásokat hozzon, amin jövőre több virágot hoz majd
  • sűrűsödik, bokrosodik a növény, ha kis csenevész lenne

A fagyot jól viselő levendulát még szeptember közepéig nyugodtan visszavághatod, mert éppen lesz még ideje meghozni új hajtásait a fagyok előtt. Takarni nem kell télre tapasztalataim szerint, csak az idei, frissen ültetett példányokat.

 

Nyugodtan ess neki, jót fog tenni neki és jövőre több virágnak örülhetsz!



Címkék: