Légtisztító mohafalat állítottak fel a budapesti Kolosy téren néhány napja, amelyet Óbuda-Békásmegyer önkormányzata csaknem 20 000 euróért bérel a Green City Solutions német cégtől. A 275 fa légtisztító erejét ötvöző mohafal péntektől hat hónapon keresztül tisztítja a levegőt és csökkenti a levegőszennyezést a Kolosy téren. A mohafal folyamatosan méri és jelzi saját teljesítményét, amelyet a gyártó egy online felületen ellenőriz. A fal önellátó, így saját öntöző és tápanyagellátó rendszere van, amelyet a kijelzővel együtt a tetején elhelyezett napelem lát el energiával. És aki nem látná a mohát a falon, az sem téved. Szívós varjúháj borítja az egész külső felületét, amelynek belsejében helyezték el az érzékeny mohát, hogy védjék a napsütéstől, így az UV lehetséges kárától és a kiszáradástól, valamint a közvetlen a szennyeződésektől. A 24.hu szerzői azonban nem ezek miatt aggódnak a legjobban, a szerkezet stabilitása miatt vannak aggályaik, amely, bevallom tényleg nem tűnik óvodáscsoport-biztosnak. De ezt eldönti majd az idő.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere elmondta az átadón, hogy Óbuda kedvező helyzetben van a levegő tisztaságának szempontjából, azonban több légszennyezettséggel terhelt pontja van, a legkritikusabb a Kolosy tér. Hozzátette, hogy Óbuda közterületein 44 500 fának van hely, azonban csak 38 877 fa van. 2017-ben 351 fát telepítenek a kerületbe, az első negyedében már hatvan fát ültettek. Ezzel párhuzamoson felméretik a testvérhegyi és táborhegyi közparkok faállományát, jövőre pedig kétezer fát vizsgálnak meg műszeresen.
Dénes Honus, a Green City Solutions ügyvezetője hangsúlyozta, a mohák előnye, hogy nemcsak megkötik a szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat, hanem biomasszává is alakítják azokat. A cég eddig ötven berendezést készített, amelyeket tíz ország húsz városában állítottak fel és működnek azóta is sikerrel. Váljon be itt is az ötlet, de ne feledkezzen meg az önkormányzat a faültetésekről se.

Budapest, 2017. augusztus 31.
Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédet mond a Green City Solutions német cég CityTree elnevezésû innovatív légtisztító utcabútorának ünnepélyes átadásán a fõvárosi Kolosy téren 2017. augusztus 31-én. A 275 fa légtisztító erejét ötvözõ mohafal 6 hónapon keresztül tisztítja a levegõt és csökkenti a levegõszennyezést a téren.
MTI Fotó: Kovács Attila

Hír: MTI, 24.hu, Képek: átadóról MTI, Kovács Attila, további kettő 24.hu, Berecz Valter



Címkék: