Személy szerint imádom az évszakfordulókat, mert az azt jelenti, hogy ismét nekiállhatok a lakás és a hétvégi ház kidekorálásához. Szeptember eleje pont megfelelő időszak arra, hogy a fák leveleihez hasonló színvilágot vigyek be az otthonunkba. Viszont soha nem boltból vásárolt dekorációkkal díszítek, hanem saját szórakoztatásomra és kislányom legnagyobb örömére saját készítésű cukiságokkal rukkolunk elő ilyenkor.

Egyik délután feltúrtuk a kertet és a nyaralónkat is, egy kupacba gyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket úgy gondoltunk, felhasználhatók, majd nekiálltunk a kora őszi küldetésnek.

1. A mogyorókkal megtöltött mécsestartó az egyik legegyszerűbb dekoráció. A narancssárga szín egyben utal arra is, hogy nemsokára itt van a halloween. A dísz tartalma természetesen ízlés és lehetőség szerint lehet makk, gesztenye, vagy színes bogyótermések.

2. Ki ne dobjátok a kiselejtezett, öreg, kopott fiókokat! Egy kis fantáziával és festékkel igazán bájos dolgokat lehet készíteni belőlük. A polccá avanzsálódott régiségbe mohát, fakérgeket, ágat, leveleket és diót helyeztem el, az aljába fúrt kampót pedig levendula szárítására használom.

3. Nagyon mutatós tud lenni az üvegváza is, ha a nyakát narancs, barna, natur vagy sárga színű szalaggal, madzaggal átkötöd, kis ággal vagy tobozzal díszíted.

4. Az őszi faágak felhasználása az egyik kedvenc témám. Bár némiképp időigényes rögzíteni a leveleket és a terméseket az ágról lógó madzagokra, a kerti házunk falán függő végeredményért megéri annyit bajlódni vele.

5. A faház nappalijába lampionvirág, dió és mogyoró került üvegvázákba és üvegtálkába. Extra díszítésként itt is nyugodtan lehet használni színes szalagokat és madzagot.

6. Öt perc alatt elkészíthető egy őszi kép is a szoba falára, ráadásul semmi más nem kell hozzá, csak egy elfekvőben lévő képkeret és pár falevél vagy virág a kertből.

7. Egyáltalán nem bonyolult dolog a gesztenye vagy a dió héjából készült mécses: a meggyújtott teamécses folyékonnyá olvadt tartalmát átöntöttem a kupacsba, majd kanócot lógattam bele, míg a viasz ismét megszilárdult. Az elkészült mécseseket egy fakérgen helyeztem el, hogy még dekoratívabb asztalidísszé váljon.

8. Egy másik asztaldísz elkészítéséhez egy tálcát használtam fel, amit a fenti polchoz hasonlóan mohával és őszi ágakkal, termésekkel béleltem ki. Ebbe a kompozícióba üveg gyertyatartó került, négerbarna gyertyákkal.

9. A tökfélék általában nagyon változatos módon használhatóak fel, de ügyeljünk arra, hogy először szárítsuk ki. Erre többféle módszer létezik, én először ki szoktam vájni a belsejét, majd jól szellőző helyre (teraszra, verandára) teszem ki. A jól sikerült szárítás után virágot ültettem bele, viasszal kentem meg. Kandallóra rakva rendkívül mutatós.



Címkék: