Szeptember elsejétől Belgium fővárosa is hadat üzen az eldobható műanyag zacskóknak, írja a La Libre Belgique belga napilapra hivatkozva az MTI. A hírügynökség úgy fogalmaz: „a tájékoztatás szerint a szabályozás mindenfajta kereskedelmi egységre, még a piacokra is kiterjed az eladásra kínált áru minőségétől és természetétől függetlenül. A tilalom azonban csak a pénztáraknál kapható bevásárló szatyrokra vonatkozik, az ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolásaként kínált zacskókra nem.” Az árusok a pénteki kezdéstől háromhavi türelmi időt kapnak, ezután az ellenőrzések után bármikor megbírságolhatóak, ha a pénztáruknál eldobható vagy egyszer használatos műanyag zacskót kínálnak eladásra. Helyettük természetes alapú, burgonya- vagy kukoricakeményítő felhasználásával előállított tasakok kerülnek majd forgalomba. Az egyszer használatos, hártyavékony szatyrok lebomlási ideje mintegy 400 év, a biológiailag lebomló anyagokból készült modern zacskóknak legfeljebb néhány hét, vagy hónap alatt nyoma vész.

Vallóniában, Belgium francia ajkú régiójában december elején vezettek be tilalmi intézkedést a nejlonzacskó használatára vonatkozóan. A belga intézkedés az uniós tagállamok számára előírt európai irányelv megvalósítása, amely a csomagolóanyagok használatának csökkentését írja elő.

Te is műanyag szatyorral vásárolsz? Ideje átállni a textilre!
Forrás: Pixabay.com

És hogy megy ez itthon?

Magyarországon 2005-ben vezették be a környezetvédelmi termékdíjat, amely egyéb termékek mellett érinti például a csomagolóanyagokat (szatyrokat), akkumulátorokat, gumiabroncsokat is. Az intézkedés célja, hogy „[…] költségnövelő hatása ösztönözzön a környezetszennyező termelés és felhasználás visszaszorítására” – idézte az mfor.hu 2003-ban az ügyben érintett minisztert, Persányi Miklóst. Az ökoadó ezen fajtájára a hazai cégek többféleképpen reagáltak: akadt, aki a vásárlókra hárította a költséget, más továbbra is ingyen adta a szatyrokat. A Magyarországról azóta eltávozott Cora elbomló táskákat vezetett be, 2008-tól pedig a Tesco úgy döntött, beszünteti az ingyen szatyrokat, és a nehezen lebomló darabokat fizetős, ám hamar bomló darabokra cserélik, írta az Index akkor.

Papírzacskókat az üzletekben ritkán kapni, de a környezetvédelemért így is tehetsz: kezdetnek az is elég, ha viszel magaddal szatyrot (lehetőleg textilt), amikor vásárolni mész!



Címkék: