Az Év Fája versenyen nem a legnagyobb és legidősebb fát keresik, hanem azt, amelyiknek a legérdekesebb a története az adott, jelölő közösség számára. Idén összesen 48 jelölés érkezett be, ezek közül 13 fát választott ki az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije döntősnek:

1. A délegyházi vadkörtefa

2. A gyulaji odvas hársfa

3. A nyírbátori tölgyfa

4. A szentkirályi hazaváró nyár

5. Családi almafa

6. Fonyódi fehér nyárfák

7. Hevesy György ciprusfája

8. Horvátnádaljai platánfák

9. Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus

10. Imrehegyi terebélyes eper

11. Ősi gubacsi testvérfák

12. Vörösvári vén eperfa

13. Zengővárkony hős szelídgesztenyéje

Ezen fák történetét is megtalálhatod itt. Ha szereted a tündérmeséket, ezeket is imádni fogod, csodálatos történetek egytől-egyig. A legtöbb olvasása közben a hideg rázott, egy története alatt még a mellkasom is elszorult, természetesen a meghatottságtól.

A verseny tehát elindult, október 15-éig lehet szavazni.

A zengővárkonyi hős szelídgesztenye (forrás: evfaja.hu )

Mi is az az Év Fája? Mire jó?

“Az Ökotárs Alapítvány az ÉvFája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.”

Tehát a fákon keresztül – hiszen a fákat rengetegen szeretik és védik, de még mindig nem elegen – hívja fel az emberek figyelmét a természetvédelemre és környezettudatosságra egyaránt.

A szentkirályi hazaváró nyár (forrás: evfaja.hu )

 

Hogyan zajlik?

Bárki nevezhet fát, a lényeg, hogy fotódokumentációval és a jelölő (közösség) számára szép, érdekes és kedves történettel lehet nevezni. A legfontosabb, hogy kiderüljön a zsűri számára, hogy miért is olyan fontos az a fa a közösség számára. Ha ez meggyőzi a zsűritagokat, már döntős is a “fád”. Nem a mérete, kora és a szépsége a fontos. Előny viszont, ha Magyarországon őshonos fafaj.

Osztanak “Hős fa” címet, amelyet azért kap adott fa – és jelölői -, mert életveszélyben van és megmentése érdekében rengeteget tesz a környékbeli közösség, valamint az Országos Erdészeti Egyesület is kioszt egy különdíjat.

A nyertes, az Év Fája cím tulajdonosa automatikusan bekerül a nemzetközi Év Fája verseny döntősei közé, és akkor lehet csak igazán izgulni. Ennek szavazása februárban, eredményhirdetése pedig márciusban várható. Természetesen erről is be fogunk számolni. Ennek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A versenyt a Környezeti Partnerség Egyesület (hivatalosan Environmental Partnership Association, azaz EPA) szervezi. A nemzetközi verseny célja, hogy nemzetközi szintre emelje a fák védelmének kérdését. 2016-ban például meggyőző fölénnyel magyar győzelmet hozott a lenyűgöző bátaszéki molyhos tölgy.

Reméljük idén is megtaláljuk a címre legalkalmasabb fát. Tessék szavazni, itt. Én már szavaztam.

Ha pedig mindig friss, ropogós híreket szeretnél a versenyről, kövesd a facebook oldalukat is!

borítókép forrása: http://evfaja.okotars.hu/dontosfak



Címkék: