Érdemes összel fűszernövény szüretet tartani, és feltölteni az üvegeket télire. Persze télen is megtalálhatók a friss növények a szupermarketek polcain, de egyrészt drágák, másrészt jobb a hazai. És ha megvesszük és hazavisszük őket, nem maradnak túl sokáig életben, hiszen a bazsalikom például sok fényt igényel, amit nem tudunk a sötét téli napokon megadni neki.

De nem kell kétségbeesni, még nem késtünk el semmivel. A meleg, nyári napon nőtt fűszernövényeinket szeptemberben a legideálisabb eltenni. Most még intenzív az ízük, így jó eséllyel meg tudjuk őrizni az aromájukat, ha megfelelő módszerrel konzerváljuk őket.

Több megoldás közül is választhatunk a zöldfűszerek bespájzolásához. Érdemes ezek közül párhuzamosan többet is alkalmazni, a biztos siker érdekében. Márcsak azért is, mert a különböző növények más más módon maradnak a legfinomabbak.

Szárítva sok minden eláll

Az egyik legnépszerűbb módszer a zöldek tartósítására, ha kiszárítjuk őket. Erre a legtöbb alkalmas is, persze akadnak kivételek, mint például a snidling, azzal jobb ha nem is próbálkozunk.

A kakukkfüvet, a kaprot, a rozmaringot, az oregánót, a citromfüvet vagy akár a bazsalikomot is eltehetjük szárítva. Igyekezzünk a friss leveleket leszedni a növényről, mert azok a legintenzívebb ízűek, így még azután is kellemes aromájuk lesz, hogy kiszárítottuk őket.

Ha a konyhapulton lakik a növényünk nem muszáj, de ha a kertben szüreteltünk, érdemes megmosni a leveleket. Papírtörlővel kicsit itassuk fel a nedvességet, és ha szárral együtt szedtük le akkor összekötözve lógassuk fel, ha pedig leválasztottuk róla a leveleket, akkor terítsük szét azokat és hagyjuk száradni 3-4 napig.

Meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha 80 fokos sütőbe tesszük őket pár órára, utána pedig hagyjuk szellőzni és már el is lehet tenni télire a finom fűszereket, légmentesen zárható dobozokban, vagy akár befőttes üvegben is.

Fűszer-jégkockák

A mélyhűtőben is teleltethetjük a fűszernövényeket. Főleg ha azoknak magasabb a nedvességtartalma. Ez a legideálisabb módszer ha petrezselymet, bazsalikomot, tárkonyt, koriandert, kaprot vagy snidlinget szeretnénk eltenni.

Több opció közül választhatunk, aszerint, hogy akarjuk majd felhasználni. Betehetjük egy légmentesen zárható műanyag tasakba őket, ez jobb, mint ha csak alufóliába tekernénk, mert így nem jegesednek be. Ezesetben később bármilyen ételhez hozááadhatjuk a zöldfűszert.

Húsokhoz, tésztákhoz eltehetjük őket vajjal kikeverve. Vágjuk apróra a növényt, keverjük habosra a vajat, majd dolgozzuk össze a kettőt. Egy jégkockatartóba adagolva azt, remek fűszervaj kockákat készíthetünk.

A jégkockatartó akkor is jó, ha vízzel vagy alaplével akarjuk felönteni a fűszernövényeket. Ezeket sose olvasszuk ki, hanem a fagyasztóból rögtön dobjuk a levesbe vagy a szószba.

Olajos és ecetes praktikák

Ha télen is szeretnénk a salátákra és a húsokra intenzív aromájú fűszereket tenni, akkor szerezzünk be pár légmentesen zárható üveget. Az üvegbe helyezzük bele, akár szárral együtt a zöldfűszert, például rozmaringot, bazsalikomot, és az egészet töltsük meg olajjal vagy ecettel.

Ízlés szerint választhatunk az oliva-, a lenmag-, a dió- vagy akár a tökmagoloaj közül. Ecetek esetén pedig a legjobb ha alma- vagy borecetet adunk a zöldekhez, mert azok nem nyomják el az ízüket.

Az olajat és az ecetet is megbolondíthatjuk a zöldfűszerek mellett borssal, chilivel, fokhagymával vagy akár egy kis citrom vagy lime héjjal. Arra figyeljünk, hogy az olaj és az ecet jó minőségű és friss legyen. Az így kapott öntetek nem állnak el olyan sokáig mint a szárított fűszerek, mert az olaj megavasodhat.

Sós-édes megoldás

A só és a cukor is kiváló tartósítószer, mindkettőben jól elállnak a zöldfűszerek. Egy befőttes üvegbe tegyünk egy vékony réteg tengeri sót, majd rá a megszárítótt fűszernövényt, újra só és újra fűszer, és így rétegezve haladjunk az üveg tetejéig.

Sütemények készítéséhez eltehetjük cukorban a levendulát, a mentát vagy a citromfüvet. Ezt ugyanúgy rétegezve készítsük el, mint a só esetében. Kedvünk szerint használhatunk hozzá kristálycukrot, vaníliáscukrot, nádcukrot és nyírfacukrot is. Beletehetünk pár fahéj- vagy vaníliarudat és szárított narancshéjat is az üvegbe, hogy még finomabb sütifűszert kapjunk.



Címkék: