Ritkán fordult eddig elő, hogy a férjem veteránautós hobbija találkozzon az enyémmel. Időnként persze van rá alkalom, végülis egy ingatlanon belül csináljuk mindkettőt, így megesik, hogy rátolat egy oregánóra, de két hete meglepő egybeesés történt. Történt, hogy a barátjával elutaztak a Volkswagen gyár wolfsburgi „vidámparkjába” a cég kisbusza, a Transporter szülinapi busztalálkozójára. Az itthoni élménybeszámolóval egybekötött fotónézegetés pedig elért egy olyan pontra, ahol a park zöld területeiről, virágágyásairól és érdekes kertészeti megoldásairól lapozgattam a képeket. (Hát lám, mégis hiányoztam, ugye?)

Így eshet meg most az, hogy egy autós témaparkot ajánlok, mert az elmondottak és a képek alapján remek példa ez a hely arra, hogyan találkozhat az ipar, a művészetek, a luxus és a természet olyan módon, hogy az érdekes legyen minden korosztálynak és akár egy autógyártásra egyáltalán nem kíváncsi látogatónak is.

Ahhoz, hogy értsük, mi történik itt, jó tudni, hogy a városka képét gyakorlatilag az autógyár uralja (Nézd meg a Google Earth képet róla az albumban!), és ez természetesen nem csak a városképre igaz, hanem gazdasági vonatkozásban is. A németországi Wolfsburgban a világ legnagyobb autóipari óriásának főhadiszállása van; a Volkswagen csoport csak tavaly 10,312 millió autót adott el. Nem csoda hát, hogy a külsőségekre, generációk elkápráztatására is komoly gondot fordítanak, például ezzel a témaparkkal, amely imidzsépítés és márkahűség kialakítása tekintetében sok cég példája lehetne. Rengetegen utaznak ide szimplán a park nyújtotta óriási élmény miatt, ami komoly idegenforgalmi látványosság lett az évek során. Ötcsillagos hotellel, jégpályával, homokos strandokkal, elsőrangú éttermekkel, behajózható lagúnákkal és persze döbbenetes autókiállításokkal (a konszern minden jelentősebb autómárkájának saját pavilon dukál), kicsiknek és nagyoknak való tesztpályákkal, játszóházakkal és pihenőhelyekkel várják a látogatókat.

Lássuk most az Autostadt legtutibb, kertészetileg érdekes látványosságait

 Illatfolyosó (Dufttunnel)

A dán Olafur Eliasson munkája ez a látványos, körben mozgó folyosó, amelyben tavasztól őszig minden hónapban másféle illatos növény kerül beültetésre, hogy a látogatók érzékszervei közül egy se maradjon élmény nélkül. Augusztus elején éppen levendula növendékekkel volt tele, de koratavasszal például árvácskák is láthatók itt százával.

 Almás- és veteményes körkertek

A hatalmas park meghatározó eleme két olyan üvegtorony, amelyekben friss, átadásra váró autókat tárolnak, hogy egy lift és egy automata rendszer segítségével átjuttassák őket a szomszédos pavilonszerű épületbe, ha a vásárló nulla kilométerrel, az élményparkban kívánja átvenni az autóját. (Csúcsra van itt járatva a show..) Erre a két toronyra reflektál az a két kör alakú kert, amelyek különleges kertészeti ötlettel épültek meg. Az egyik a német almafajtáknak állít élő emléket, ugyanis néhány ősi vad és pár újabban nemesített fajta is helyet kapott benne. Köztük gömb alakra nyírt díszcserjék és helyes nyugágyak várják a pihenni vágyókat.

A másik körkert amolyan virágágyásnak álcázott veteményes, csinosabb fajta zöldségekkel, virágokkal és gyógynövényekkel beültetve, amelynek egyébként is nagy divatja van mostanság. Középre itt is nyugágyak kerültek, hogy legyen idő megtrevezni egy hasonlót otthonra. 🙂 A tervező és kivitelező WES Landschaft-Architectur cég szerint az volt a cél, hogy körben haladva lássuk egy táj „háztáji” kertté alakulását, mintegy történetet alkotva.

 

Fűtenger-terasz

A kikötőhöz vezető egyik teraszra úgy válogatták ki a növényeket, főleg fűféléket, néhány évelőt és alacsony cserjéket, hogy azok az egyre magasodó térben kiválóan mutassanak, mikor mozgatja őket a szél. Szép elképzelés, nem igaz? A beszámolók szerint ez remekül sikerült, a „növény-intarziás”, vízszintes elrendezésű virágágyások színes és érdekes színfoltjai a vízzel körülölelt parknak.

Hortenzia terasz

A kertépítő cég igazán büszke lehet erre a szépen sikerült árnyékos részre, amely az Audi pavilon mellett helyezkedik el. Sima kerti hortenziákkal (Hydrangea macrophylla) ültették tele, amely gazdag és hosszan tartó virágzásával otthonos hangulatot teremt ebben az ultramodern parkban. Elnézve a képeket, talán te is kedvet kapsz majd egyhez (kettőhöz, háromhoz..), de mielőtt rohannál a kertészetbe, nézd meg itt, mennyire egyszerű szaporítással hozzájutni!

Víz-víz-víz

Első látásra is rengeteg ebben a parkban a beton és kőfelület, amit a zöld „szigeteken” kívül remekül old a rengeteg víz. Ez például egy olyan dolog, ami sok itthoni parknak is ötletet adhatna. Jó-jó, talán parki lagúnákra kis hazánkban kevés az esély, de már egy aprócska patak is óriási hozzáadott értéket jelent bármilyen szabadtéri helyszínen. Itt pedig olyan természetességgel öleli a víz körbe a parkot, mintha mindig itt lett volna. És ami a legjobb: rendszeres sétahajó járat viszi körbe az érdeklődőket napjában többször.

Állatvilág

A védett, szépen gondozott parkot egyre több állat mondhatja otthonának. Ez többb németországi cikknek is témát adott már a mi nagy szerencsénkre, mert így be tudtunk azonosítani egy különleges állatfajt, amely a házi fotóalbum több képén is szerepel.  A hódpatkány, más néven Nutria a világ egyik legnagyobb rágcsálója átlagosan 40-50 cm hosszú és farka közel ugyanekkora. Többet is látni belőlük a parkban sétálgatni vagy vízbe bukni, bármelyik nap az évben. Rajta kívül mindig látni vadlúd fajtákat is, ezért érdemes nyitott szemmel járni. Állatokat egyébként soha nem telepítettek a park területére, egész egyszerűen természetes élőhelyüket elhagyni kényszerülő állatok barátkoztak meg a városias, természetes területekkel tarkított környezettel.

A képek a férjem saját fotóalbumából, valamint a WES Landschaft-Architectur honlapjáról, a regionalwolfsburg.de oldalról és a Google Earth Map-ről valók.



Címkék: