Első hallomásra furán hangzik, de a helyzet mégiscsak az, hogy a gyermekláncfű egy Kazahsztánban őshonos fajtáját, a gumipitypang (Taraxacum kok-saghyz, TKS) gyökerét használta fel az Apollo Vredestein gumiabroncsgyár kerékpárabroncs készítéséhez. A prototípust pár napja, a kerékpárosszakma legnagyobb bemutatóján, az Eurobike-on láthatta először a közönség a németországi Friedrischshafenben, írja a greenfo.hu. A Forzetta Flower Power néven jegyzett abroncs az EU által támogatott DRIVE4EU program keretében, a hollandiai Wageningen Egyetem és Kutatóközponttal együttműködésben készült el, jegyzi meg a 24.hu.

A bemutatott prototípushoz Hollandiában termesztett pitypangot használtak fel, míg végül olyan erős és tartós anyagot kaptak, ami a hagyományosnál jobb tapadást biztosít, hiszen jóval magasabb koncentrátumban található meg benne a természetes gyanta. Jelenleg vizsgálják a tömeggyártás lehetőségét. A gumipitypang gyökeréből, azaz az abból nyert gumiból a világon most először készült gumiabroncs. Felhasználási lehetőségeit azért kutatják, mert egyrészt szeretnének megoldást találni a természetes gumi világméretű hiányára, másrészt az EU is szeretné csökkenteni a gumiimport-függőségét, írja a greenfo. A prototípus Az Apollo Vredestien cég egyébként további gumiabroncsokat is bemutatott az Eurobike-on: a Fortezza Duralite, a Fortezza Tubeless Ready és a Fortezza Senso Tri mind országúti darabok.

Tudtad?

Magyarországon is tervben volt a gumipitypang termesztése a Rákosi-rendszer idején,  sőt, a növény ekkor kapta a gumipitypang gúnynevet, amikor sikertelenül próbálkoztak a termeléssel. A megboldogult nol.hu-n fellelhető MTI-összeállítás alapján már korábban, a századforduló idején is kísérleteztek a növénnyel, bízva abban, hogy sikeres projekt esetén kiválthatják a kaucsukot, így maguk elégíthetik ki a hazai gumiipar igényeit. Különösen lényeges volt ez a második világháború idején, amikor Németország és szövetségesei a gumiipari-import nehézségeivel küszködtek.

„A Magyar Királyi Földmívelésügyi Minisztérium tanulmányt is készített arról, hogyan lehetne hazánk önellátó a gumiipar alapanyagából. Ebben többek között a következők állnak: ‘A kok-saghys kaucsuktartalmú növény, száraz anyagának 17 százaléka tiszta kaucsuk … Minthogy 1 katasztrális hold nyersgumi termelése átlagosan 70 kg-ra tehető, évi nyersgumiszükségletünk kitermeléséhez 43 ezer katasztrális hold vetésterületre volna szükségünk. Szabványos termesztési eljárás mellett ezt a területet a rendelkezésünkre álló vetőmagot felhasználva csak 1948-ra tudnánk elérni'” – áll a nol.hu-n. Aztán persze nem tudták. Az ötvenes években ismét előkerült a termesztés kérdése Magyarországon, majd ismét bebizonyosodott, hogy a magyar klíma nem alkalmas rá.

„Moldova György Gumikutya című szatírájában a gumipitypang magyarországi termesztésének az abszurditását a következő szavakkal festette le: ‘… a szakirodalom áttanulmányozásakor megdöbbenve látta, hogy a gumipitypangnak legalább évi 473 napsütéses nap kell a teljes megéréshez, ugyanígy akadályokba ütközik a leírásokban követelt évi 150 ezer milliméter természetes csapadék előteremtése is'” – írja a nol.hu.

 

Forrás: Apollo Vredestein



Címkék: