Nem állítom, hogy ez minden idők leggyorsabban elkészülő, ripsz-ropsz ebédje, de olyan finom, hogy a két napra tervezett adag simán elfogy még aznap.

Akarjam én ezt tovább fokozni? Nos, büszkén jelentem, minden felhasznált zöldség és zöldfűszer a kertünkből van. Biztos vagyok benne, hogy szinte mindegyik nálad is megtalálható, csak épp egy jó recept hiányzott eddig hozzá. Íme!

Házi lasagne

Egy fej apróra vágott fehérhagymát (jó, lehet vörös is) megpirítunk 3 gerezd fokhagymával, 1 kis darabokra vágott sárgarépával és némi zellerrel vagy zellerszárral. Ha szépen átpirult, apróra vágott zsályalevelet, kakukkfüvet, bazsalikomot és oregánót teszünk hozzá ízlés szerinti mennyiségben, majd kb. fél kg darált sertéshúst. Sózzuk rendesen. Átpirítjuk az egészet, fehéredjen ki a hús. Ekkor jöhet bele egy nagy adag érett, házi paradicsom darabolva. Nekem egy púpos mélytányérnyi volt elég, köztük fekete koktélparadicsommal, amit az egyik szomszédtól kaptam.

Fedő alatt pároljuk kb. 30 percet pépes állagig, ekkor egy evőkanál cukorral elkeverjük és turmixolunk rajta egyet (ne vigyük túlzásba).

Közben kb. egy liternyi besamelmártást készítünk (tudod, vaj, liszt, tejjel összefőzve), amit sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesítünk, kis frissen reszelt parmezánt belekeverünk.

Előveszünk egy sütőtálat és a lasagne/lebbencs száraztésztát. A tál aljára kis besamel kerül, majd tészta, aztán váltakozva beletesszük a mártásokat és újra a tésztát, ezt egészen a tál felső harmadáig folytatjuk. Nem kell túlságosan, levesszerűen eláztatni a tésztarétegeket, de azért szépen fedje be egymást minden. A tetejére mindenképpen szósz kerüljön, amire teszünk a besamelből is. Szórunk még egy kis sajtot rá és betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. 45 percet fedővel, és további 15 percet az edény teteje nélkül sütjük 220 fokon.

Kivesszük, jól lakunk és örülünk, hogy ilyen csodálatos dolgok teremnek otthon a kertben és konyhában.

Jöhet a paradicsom!



Címkék: