Bármilyen tiszta is a lakásod, az idegesítő apró kis hangyák bármikor szívesen beköltöznek. Az igazi kis zabagépek megtalálnak minden elejtett morzsát, és kiszagolják az éléskamrába rejtett kincseket is. Ha egyszer megtalálták az utat az otthonodba, akkor maguktól biztosan nem távoznak. Neked kell megszabadulnod tőlük.

Attól föggően érdemes a hangyaírtó módszerek közül választani, hogy mekkora a baj. Ha csak pár, kóbor kis ízeltlábú szaladgál nálad, akkor először próbálkozhatsz a kíméletesebb házi praktikákkal.

  1. A hangyák igazán édesszájúak, gyorsan megtalálják az cukrozott csemegéket. Éppen ezért készíthetsz jó sok cukor és egy kevés víz keverékéből egy oldatot, melyet a vonulási útvonalukra kell helyezni. Könnyen belesétálnak a kelepcébe és belefulladnak az édes szirupba.
  2. Vesd be a citrom erejét. A hangyák nagyon nem szeretik ezt a savanyú gyümölcsöt, így ha citromkarikákat teszel a járásukba, vagy citromlevet csepegtetsz a küszöb vagy az ablakkeret köré, ahol bejönnek, akkor vissza fognak fordulni. Akár a felmosóvízbe is tehetsz citromlevet, hogy az egész padló illatozzon tőle. 2 liter vízhez add hozzá 4 citrom levét és héját, és kész a csodaszer.
  3. A hangyák alapvetően érzékenyek a szagokra. A legtöbb házilagos hangyairtás erre épít, így bevetheted a fahéjat, a szegfűszeget, a levendula olajat, a fokhagymát vagy akár a savanyúuborka levét is. Persze utóbbiaknak nincs valami kellemes illata, szóval ízlés szerint válassz közülük és szórd, csepegtesd vagy helyezd őket oda, ahol már láttad a hangyákat, vagy ahol szerinted bejuthatnak a lakásba.
  4. A sütőpor is segíthet. Ha azt cukorral összekevered és a hangyák nyomvonalához teszed, akkor édes csemegének hiszik, behordják a bolyba és mivel felfújódnak tőle, elpusztulnak

Nem ajánlott házilag a bórax és a petróleum használata a hangyák ellen, mert bár sok helyen ajánlják őket, mindkettő rendkívül mérgező és utóbbi még nagyon gyúlékony is.  (forrás: Forrás http://www.abatox.hu/rovarirtas-cikkek/hangyairtas-hazilag-tanacsok )

Ha pár nap elteltével sem távoznak a hangyák, vagy nagyobb kolóniával állsz szemben, akkor már érdemes a boltokban kapható különböző hangyaírtó szerekhez folyamodni. Van köztük spray, por, és apró tégely alakú csalétek is. Utóbbi azért remek megoldás, mert a hangyák behordják a benne található csalétket a bolyba és így az egész kolónia elpusztul.

Amennyiben ezek a módszerek sem válnak be, vagy egész hangyainvázió van a lakásodban, kertedben, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnod és rovarírtót hívnod.

borítókép: Stephen Ausmus



Címkék: