Persze sós víz csak kútból jön, és a homokos tengerpart helyett is be kell érnünk a térdig érő iszappal, de cserébe, van egy Balatonfüredünk, amit nem hiába emlegetnek a Balaton Ékköveként. A több, mint tíz éve tartó felújítási munkálatoknak (értsd sok száz/ezer millió forintnak) köszönhetően tényleg a régió (ha nem az ország) legszebb településévé változott. Nemtől, kortól függetlenül mindenki élvezheti a tényleg csodálatos környezetet. A klasszicista épületek stílusához méltó, de a modern stílust kedvelőket is kielégítő tervek jó részét Wallner Krisztina és Herczeg Ágnes tájépítészek készítették még a 2000-es években. A felújítások több ütemben, de egymáshoz igazodó szemléletben készültek. Füreden nem lehet panaszkodni a parkok fenntartására sem, évről évre kiemelkedő munkát végeznek, szépen nyírt gyep, rengeteg egynyári növény várja az ide látogatókat.

Bármerre nézünk, virágzó ágyásokat látunk.

Igen, az ott muskátli az ágyásban.

Opatija? Riviera?

A legutóbbi fejlesztések a vizes VB-hez kapcsolódtak. Talán pont ezek lettek a legkevésbé látványosak, mivel a fejlesztés főleg a parkoló kapacitás növelését célozta meg. Épp, hogy időre elkészült a mélygarázs közparkkal a tetején, sajnos a növényeknek nem adtak időt a kifejlődésre, szinte mindenből a legkisebbet sikerült beültetni. A közpark funkció is megkérdőjelezhető, hogyha több helyen is ’Fűre lépni tilos’ táblába ütközhetünk. Kár, hogy egy ilyen presztízs-beruházásnál nem jut pénz/idő/figyelem a valóban látható részletekre. Abban lehet azért bízni, hogy idővel tényleg a közösség által használható, vagy legalább látványában élvezhető felületté növi ki magát, mivel a növények előbb utóbb tényleg megnőnek.

Legújabb közpark. Nem ez Füred büszkesége.

A növényekre nem maradt pénz?

Fűre lépni nem szabad

Sok virág, és kiégett fű maradt a vizes VB után. A helyreállítási munkák már megkezdődtek.

A Tagore sétányról egyébként nagyszerű kilátás nyílik a tihanyi apátságra, autóval pedig negyed óra alatt oda lehet érni, igazán kár lenne kihagyni, hogyha már egyszer arra járunk. Tihany kb. egy óra alatt végigjárható, és ebben már az a 10 perc is benne van, amikor idiótán óbégatunk a templom felé a visszhangra várva. A tihanyi közterületek nem olyan látványosak, mint Füreden, pedig legnagyobbrészt, ez is Herczeg Ágnesnek és Pagony-os csapatának köszönhető. De nem is várunk Füredhez hasonló grandiózus tereket, hiszen ez egy teljesen más lépték, cuki kőberakásos, nádfedeles házakkal, levendula illatfelhőben (utóbbi szerencsére csak vicc, nem kell aggódni, nincsen örökös szappanillat a faluban!).

A környék ősszel is élvezhető, így ha a nyáron inkább csak a déli parton henyéltünk, most itt az idő az északi parti sétákra. Biztosan nem fogtok csalódni!

Órákat lehet ücsörögni az apátság melletti füves területen



Címkék: