Minden évben szeptember 22-én tartják Európa szerte az autómentes napot, hogy felhívják az emberek figyelmét a környezettudatos közlekedésre. Az esemény az európai mobilitás hét rendezvénysorozatának fő állomása, melyet 2002 óta minden évben  szeptember 16. és 22. között tartanak.

Hazánk a kezdetek óta tagja a kezdeményezésnek, és évről évre egyre több magyarországi város csatlakozik a kampányhoz, 2002-ben még csak 40, 2016-ban viszont már 200 település vett részt benne.  A cél, hogy nem csak ezen a napon, de amikor csak tehetjük, a környezet védelmének érdekében, használjunk az autó helyett alternatív, környezettudatos közlekedési eszközöket, úgy mint a kerékpár vagy a tömegközlekedés. A városokban ugyanis a megnövekedett autóforgalom nem csak hatalmas dugókhoz, de nagyon magas légszennyezettséghez is vezet, elsősorban a PM10-es szemcseméretű szállópor koncentráció megnövekedése miatt.

Európa legnagyobb közlekedés-környezetvédelmi rendezvénysorozata a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg hazánkban. A minisztérium „70.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatással hozzá kíván járulni a településeken szervezett Európai Mobilitási Hét, illetve Autómentes Nap megtartásához kapcsolódó tudás-élmény alapú programok, vetélkedők, versenyek szervezéséhez“.

A hazai kampányhoz minden évben csatlakoznak a közlekedési vállalatok, úgy mint a BKK, a MÁV és a vidéki tömegközlekedést biztosító cégek is. Az összeurópai programsorozat ideje alatt különböző kedvezményeket biztosítanak és bemutatják a választható alternatív közlekedési lehetőségeket és a jövőbeli fejlesztési terveket.

Természetesen ez a „játék” is két szereplős. Az embereknek törekedniük kell arra, hogy minél környezetkímélőbb közlekedési módokat válasszanak a mindennapi közlekedésükhöz. A városoknak viszont meg kell teremteniük erre a lehetőséget, hiszen nehéz úgy biciklivel járni, ha nincs biciklisáv, vagy a tömegközlekedést választani, ha nincsenek P+R parkolók.

Szóval szeptember 22-én főleg, de ha teheted minél többször pattanj bringára, vagy használd a metrót az autó helyett. Minél többen csatlakozunk, annál tisztább levegőt szívhatunk mindannyian.



Címkék: