Pár nappal ezelőtti cikkünkben rámutattunk egy alapvető várostervezési hiányosságra, amit a világ számos pontján kamatoztatnak a tervezők. Ennek lényege, hogy nem vezetik el drágán az esővizet, és aztán a két eső között nem locsolnak mégdrágábban, hanem esőkert segítségével olyan domborzati viszonyokat alakítunk ki a növényeknek, ami megtartja a vizet, és olyan növényeket ültetnek, amik bírják a szárazságot, majd a hirtelen lezúdúló, sok vizet. Ez utóbbiakról szól mai cikkünk.

A sivatag is kivirágzik egy nagy eső után. Pláne az esőkertek, amik a lehető leghatékonyabban hasznosítják a lehulló csapadékot, mielőtt elvezetik. Az esőkertek a környező terepnél mélyebben fekvő, ezért a csapadékvizet összegyűjtő árkokban, gödrösödésekben kialakítható virágoskertek. Szárazságtűrő növényekkel ültethetők be, melyek a nagy eső(k) után virágba borulnak.

Segíthetünk a víz-utánpótlásban, ha nemcsak a terep szerencsés kialakítására hagyatkozunk, hanem a föld alatti dréncsővel is pótoljuk a szükséges vizet. Ha csatornába vezetés helyett felhasználjuk a telkünkre hulló esőt, és a házunk tetejéről lefolyó csapadékot legalább részben idevezetjük, vagy ha kavicsos drénsávokkal tereljük erre a vizet, máris jobban működik majd az esőkert. Kiegészíthető kavicstöltéssel is, erről többet itt találhatsz.

Napos területen kialakítva szárazságtűrőbb növények közül válogass. Az ágyás szélén nagytermetű varjúháj (Sedum), levendula (Lavandula), zsálya (Salvia), sásliliom (Hemerocallis), kasvirág (Echinacea) kaphat helyet. A bevezető dréncső végéhez illetve középre helyezd a kissé vízigényesebbeket: íriszek (Iris), tollbuga (Astilbe), gyűszűvirág (Digitalis purpurea),díszcsorba (Liatris) mellett a díszfüvek közül a sásfélék (Carex) megfelelőek.

Ha bőségesen érkezik víz az esőkertbe és csak ritkán száraz a talaj, akkor ültethetsz réti füzényt (Lythrum salicaria), vízi mentát (Mentha aquatica), mocsári gólyahírt (Caltha palustris) is.

Ha mélyárnyékos területen alakítasz ki esőkertet, akkor a páfrányok közül válogass: vesepáfrány (Plystichum), pajzsika (Dryopteris filix-mas), fodorka (Asplenium) fajok között néhány rododendron bokor és talajtakaróként tündérvirág (Epimedium). Mesésen hangzik!

kép: Pinterest

Borítókép: Hassett Park – Landezine / Diana Snape



Címkék: