Kánna, dália, kardvirág, amarillisz, gumós begónia nálad is volt nyáron?  Akkor te is tudod, lassan itt az idő búcsút venni tőlük. No de nem örökre! Tegyük el őket együtt a télre!

A dáliák persze még ontják a virágokat októberi végéig, ezért én a kardvirágokkal (Gladiolus) kezdtem az őszi teleltetések sorát. Ezeket május legvégén ültettem, augusztus és szeptember fordulóján virítottak a legszebben, így néhány napja ideje volt megválni tőlük, hiszen elszáradtak.

A legjobb, ha száraz időben állunk neki a műveletnek, mert ha nedves talajból szedjük fel a hagymákat (végszükség esetén van rá esély), akkor a hagymákat szétterítve kb 1-2 hétig száradni kell hagyni őket. Én épp az esős idő előtt tettem meg. Ilyenkor óvatosan fellazítjuk körülötte a talajt és kiemeljük egy kis kézi ásó segítségével.

A hagymákat felszedtük, most kézzel letisztogatjuk, de a sarjhagymákat nem bántjuk.

Ha megvan mind, egyesével letisztítjuk kézzel, és nézzük át a hagymákat alaposan. A sérülteket, betegnek látszókat dobjuk ki és csak a kemény, egészséges példányokat tartsuk meg a jövő évre. Felszedésnél jellemző, hogy a nagy hagyma körül sok kis sarjhagyma látszik, sokuk kikelve, egy-két levéllel jelentkezett a nyáron. Ennek örüljünk, nagyjából két év múlva már ők is kellő méretűek lesznek a virágzáshoz. Én ezeket ősszel már nem szoktam bántani, csak tavasszal szedjük szét és ültessük a többi közé.

Ha az átnézéssel megvagyunk, vágjuk le a hagyma felett kb 20cm-re a növény minden részét és tegyük egy papírral vagy homokkal, faforgáccsal bélelt fa vagy szellőző műanyag ládába őket. Ha többféle volt, különböztessük meg őket valamivel. Én a sárga virágúakat papírzacskóba tettem, a ládát végül a kazánházba.

A kardvirág teleltetése kész.

Most már nyugovóra térhetnek

A legtöbb nyári hagymás és gumós növényhez hasonlóan a kardvirág is kb 10 Celsius fok körül, száraz helyen érzi jól magát a nyugalmi időszakban, így próbáljunk meg ehhez mérten helyet keresni nekik. Fontos, hogy egyiket sem locsoljuk már tavaszig!

Holnap néhány gumós begóniával (Begonia x tuberhybrida), jövő héten kánna virágokkal (Canna) folytatom az egyik szomszédnál a teleltetést. A fent leírtak mind érvényesek az ő esetükben is. A kánna virág döbbenetesen nagyot nő a föld alatt a nyár folyamán. Érdemes ezért előre tervezni és ilyenkor többfelé venni, ajándékozni belőle, legalább annyival is kevesebbet kell tárolni…



Címkék: