Vége a szezonnak a Balatonnál. Bezártak a strandok, lakat került a lángosos bódéra, szinte kihalt a part. De az, hogy már nem lehet a vízben pancsolni, és már nincs igazán fagyizós idő, egyáltalán nem jelenti, hogy unalmas lenne a Balcsi. Ősszel a táj szebb, mint nyáron, és rengeteg programot kínál, az aktív pihenést kedvelőknek.

Ringat a víz

Már nincs igazán strand idő, de ettől még nem kell távol maradnunk a tótól. Ilyenkor remekül lehet vitorlázni rajta, az őszi szél ehhez pont ideális. Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy az egyik kikötőben ott pihen a saját hajónk, akkor bérelhetünk egyet, akár kapitánnyal együtt is, ha nincs jogsink. Csodálatos napot tölthetünk a tó vizén és kiköthetünk bármelyik kikötőben egy kellemes ebédre.

De azoknak is van megoldás, akik inkább fürdeni szeretnének. Akár Hévízen, Siófokon vagy Zalakaroson is lubickolhatnak egyet a kellemesen meleg, ráadásul gyógyhatású termálvízben. Hidegebb őszi napokon a lehető legjobb program, egy termálfürdőben tölteni a napot.

Két keréken a tó körül

Ha még aktívabb pihenésre vágyunk, akkor szuper bicikli túrákat tarthatunk a part menti bicikliutakon. Sokkal kellemesebb ilyenkor tekerni, mint a nyári hőségben. Két-három nap alatt akár körbe is bringázhatjuk a Balatont, de rövidebb távra is benevezhetünk. Könnyen átjuthatunk biciklivel a túlpartra, Fonyód és Badacsony, valamint Szántód és Tihany között, de arra figyeljünk, hogy már az őszi menetrend szerint közlekednek a kompok.

Magaslati levegő

Legyünk akár gyalogosan vagy két keréken, csodás kilátásban lehet részünk, ha meglátogatjuk valamelyik Balaton-parti kilátót. A boglári Gömbkilátóból, a siófoki Víztoronyból, a fonyódi Várhegyi Széplátóból és a balatongyöröki Szépkilátóból is ráláthatunk szinte az egész tóra, így egy kellemes őszi napon körbepásztázhatjuk az egész környéket.

Borban az igazság

Ne felejtsük el azt se, hogy a vidék tele van szőlőföldekkel és borászatokkal. Az északi parton szinte egymást érik a borospincék, ahol isteni szőlőket és borokat kóstolhatunk. A csopaki, a badacsonyi, a paloznaki vagy a badacsonytomaji szőlőtőkék között sétálgatva, garantált a kikapcsolódás. Emellett számtalan szüreti program is vár ránk a környéken.

Madárlesen

Mikor a táj elcsendesedik, előmerészkednek az állatok. Ha szeretnénk minél közelebbről megismerni a Balaton térségének élővilágát, akkor induljunk felfedező útra. Az északi parton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vár ránk, a délin pedig a Kis-Balaton, hogy bepillantást engedjen a vadon élő állatok izgalmas világába. Ha türelmesen leülünk egy kis időre, láthatjuk, ahogy a vízimadarak táncot járnak.

Szintén a túrázás szerelmeseinek ajánljuk a tó körüli tanösvényeket, Csopakon, Keszthelyen, Tihanyban, a Káli- és a Pécselyi medencében és Siófokon is barangolhatunk egy jót a természetben. Vagy kalandozhatnak egyet a környékbeli barlangok egyikében, mint a Csodabogyós-barlangban Balatonedericsen, a füredi Lóczy-barlangban vagy akár a tapolcai tavas barlangban.

A programok sora végtelen, mindenki megtalálhatja a neki megfelelő kikapcsolódást. Nem érdemes kihagyni az őszi Balatont, mert bár más arcát mutatja, mint nyáron, de ilyenkor is páratlan élményt nyújt.

 

Fotó: Ash Brunning



Címkék: