Itt az ősz, mindenki beteg. Vagy a gyerek hozza haza a bölcsiből, oviból vagy a suliból, és fertőzi végig az egész családot, vagy te hozod haza a munkahelyedről, vagy a villamosról, vagy bárhonnan. Igazából az eredete majdhogynem mindegy is, mert így is, úgy is rosszul érzed magad: rossz a közérzeted, folyik az orrod, kívülről meg már tiszta piros, levegőt is alig kapsz és már-már a hajhagymáid is fájnak. Ne adj’ Isten még egy kis hőemelkedés és a férfiak egyenesen az életükért küzdenek.

Lássuk mit is tehetsz magad(ért), már akár megelőzésként vagy ha már benne vagy, akkor házi(kerti) gyógymódként. Mert ugye eleget tömjük magunkat amúgy is mindenféle kémiai anyaggal, nem kell rögtön orvoshoz szaladni. (Úgy néhány napig, utána azért nem árthat, ha megmutatod magad a háziorvosodnak. Legalább nem felejt el.)

Az én tuti tippem a hársfatea gyömbérrel, illetve a citrom magában vagy mézzel, és a fokhagyma mézzel.

Hársfatea-gyömbér kombó

A gyömbér gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatású, illetve A, B, C és E vitamint, magnéziumot, vasat, foszfort, káliumot és cinket is tartalmaz. Továbbá vírus- és baktériumellenes hatóanyaginak köszönhetően kiválóan alkalmazható meghűlés, betegség esetén. Immunerősítő. A gyömbér további gyógyhatásairól itt olvashatsz.

A gyömbér ilyenkor hársfateával kombinálva még hatásosabb, önmagában, vagy egy pici mézzel ízesítve. A pici darabkákra vágott és az apróra morzsolt hársfavirágzatot – úgy a legjobb, ha te gyűjtötted –, vagy a teafiltert forrásban lévő vízzel forrázd le, majd fedd le és hagyd állni! 10-15 perc múlva fogyaszthatod. Ilyen forrázatot akár inhalálásra is használhatsz nyálkaoldás céljából.

Én – ha már kissé reményvesztett vagyok – megeszek egy szelet gyömbért nyersen. Könnyem is kicsordul, de reggelre sokkal jobban vagyok.

Citrom magában vagy mézzel

Végy egy tetszetős citromot. (Ha olyan szerencsés vagy, hogy van sajátod, akkor légyszi áruld el a titkod!) Tehát, a citromot vágd félbe, majd edd meg gerezdenként! Ha mézpárti vagy, vágd szeletekre és minden egyes gerezddarabka után egyél egy teáskanál mézet! A C-vitamin bomba, főleg az immunerősítő mézzel ráerősítve. És még finom is.

Fokhagyma mézzel

Ember legyen a talpán, aki ezt megeszi. De tényleg használ, egy ismerős óvónő erre esküszik. Ő pedig aztán találkozik bőven beteg gyerekkel. A fokhagyma közismerten antibakteriális és antimikotikus  hatású, a méz pedig immunerősítő. A méz további jótékony hatásáról itt olvashatsz. Esélyük nincs a vírusoknak, baktériumoknak. Ha problémáid vannak a nyers fokhagyma fogyasztásával, ezt is teheted teába (1-2 gerezdet).

A három házi módszer együttesen, és/vagy kombinálva is alkalmazható. Jobbulást!



Címkék: