Halálra bombáznak minket a különböző reklámokkal, így az ember néha már azt se tudja, hogy valójában mi a jó neki és mi nem. Így van ez a víz esetében is. Ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni a kemény-, a lágy-, a szűrt-, a tisztított, az ásvány-, a gyógy- és a tudom is én milyen vizek útvesztőjében.

Kantáros gatyás szakik próbálnak meggyőzni minket a tv-n keresztül, hogy bizony a mosógépünk kinyiffan a kemény víztől, máshol meg azt halljuk, három fejünk nő, ha szűretlen csapvizet merünk inni. Ezekben a reklámokban egy közös: el akarnak adni nekünk valamit. Éppen ezért sokszor hajlamosak sarkítani a problémát. Szóval a legjobb, amit tehetünk, ha felvértezzük magunkat némi tudással.

Éppen ezért összeállítottunk egy vízkisokost, hogy tisztázzuk a néhol homályos fogalmakat.

Kemény víz

Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük. A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja.

Keménységi fokok:

  • Nagyon lágy: 40 milligramm/liter alatt
  • Lágy: 40-80 mg/l között
  • Közepesen kemény: 80-180 mg/l között
  • Kemény: 180-300 mg/l között
  • Nagyon kemény: 300 mg/l fölött

Magyarország vízkeménységi térképén láthatjuk, hogy melyik településen mennyire kemény a víz. A zöld szín jelzi a lágy vizet, a sárga középkeményet, a piros pedig azokat a területeket, ahol kemény a víz. Magyarországon a vízművek nem szolgáltathatnak háztartási célokra a német keménységi fokok szerinti (1 nk 10 milligramm/liter kalcium-oxiddal egyenértékű kalcium és/vagy magnézium ionnak fellel meg) nagyon lágy, vagyis 0-7nk° közötti, valamint extrém kemény, azaz 35 nk° feletti vizet.

A kemény víz előnyei: mivel a víz keménységét a benne lévő kalcium és magnézium mennyisége okozza, így a kemény vízre kifejezetten szüksége van az embernek az egészsége érdekében. Kalciumból naponta körülbelül 800 mg, magnéziumból pedig körülbelül 300-400 milligrammra van szükségünk, aminek egy részét az elfogyasztott vízből nyerjük.

A túlzottan kemény víz azonban már nincs jó hatással az emberi szervezetre. A nagyon nagy mennyiségű kalcium- és magnézium-fogyasztás ugyanis vesekő, magas vérnyomás vagy szív-és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet.

A kemény víz a háztartási gépek ellensége, ugyanis a melegítés során kicsapódnak belőle az ásványi sók, amik aztán vízkő formájában lerakódnak a készülékben, ami akár meghibásodást is okozhat. Hogy ezt megelőzzük használhatunk a boltokban kapható vízlágyító termékeket, vagy bevált házi praktika az ecettel vagy citromsavval való átmosás. A mosógép vízvezetékére vízlágyító készüléket is lehet szerelni.

Lágy víz

Akkor beszélünk lágy vízről, ha 80 milligrammnál kevesebb a víz literenkénti oldott kalcium- és magnézium-tartalma. Bár volt olyan divathullám, hogy a minél lágyabb víz a legegészségesebb, ez közel sincs így.  Nagyon fontos figyelni arra, hogy a túlzottan, tehát 40 mg/liter alatti víz már káros az egészségre, mert nem tartalmazza a szervezet számára szükséges ásványi sókat.

Azonban ahogy azt már fentebb említettük a háztartási gépeknek kifejezetten jót tesz a lágy víz, és emellett még a növények is ezt kedvelik. Locsoláshoz ajánlott a lágy víz használata, amit úgy tudunk gyorsan előállítani ha felforraljuk és visszahűtjük locsolás előtt a csapvizet.

Csapvíz

Szegény csapvíz folyton kap hideget meleget, nem könnyű az élete. Jobb, ha tisztázunk néhány tévhitet.

Először is le kell szögezni, hogy az emberi fogyasztásra szánt csapvízre pontosan olyan szigorú szabályozások vonatkoznak, mint például az ásványvizek előállítására, rengeteg előírásnak kell megfelelnie.

Lehetett hallani olyan rémhíreket, hogy a csapvíz tele van hormonokkal, azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy azok nincsenek jelen a háztartásokba kerülő vízben. „Fővárosi Vízművek a Műegyetemmel együttműködve ellenőrizte a hálózatot. Mint kiderült, a Dunában valóban megtalálhatók a legismertebb szteroid- és nem szteroid alapú gyószerszármazékok, a vízvezeték-hálózatban ennek azonban már semmilyen nyomát nem lelték.“

Szintén kritikus kérdés a vízkeménység. Az ország sok részén kemény a csapvíz, azonban ahogyan azt már tisztáztuk, ez egyáltalán nem egy negatív jelző, hanem azt mutatja, hogy a szervezetünk számára fontos kalcium és magnézium megtalálható benne.

Akkor mégis miért lehet rossz a csapvíz? Azért mert bár a vízművek által szolgáltatott víz minősége mindenhol megfelel a szigorú előírásoknak, mielőtt az eljut a csapig az utolsó métereken keresztül megy az épületek vízvezetékein, amik nagyon különböző állapotban vannak. Ha a ház vezetékei régiek, rozsdásak, rossz állapotúak, akkor bizony az a víz minőségét is megváltoztatja, akár nagy mértékben le is leronthatja és a víz ízét is befolyásolhatja.

Tesztek is bizonyítják, hogy a csapvíz, ha megfelelően karbantartott vezetékeken keresztül érkezik hozzánk, gond nélkül fel tudja venni a versenyt az ásványvizekkel íz, ásványianyag-tartalom és tisztaság tekintetében is.

Szűrt víz/tisztított víz

Manapság már többféle készüléket is beszerezhetünk, ha szeretnénk otthon tisztított vízhez jutni. Erre leginkább akkor van szükség, ha hozzánk is a fent említett régi, rosszul karbantartott esetleg rozsdás vezetékeken keresztül érkezik a víz. Kétféle módon működnek a víztisztító eszközök. Vannak, amik pusztán fizikai és vannak amik fiziko-kémiai úton szűrik a vizet.

Ha szeretnénk víztisztító készüléket vásárolni, nem lesz könnyű dolgunk. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy olyan eszközt vegyünk, ami nem szűri ki az ásványi sókat a vízből. Gondoljunk csak bele, ha azért veszünk ásványvizet, mert magas az ásványi anyag tartalma, akkor miért szabadulnánk meg ettől a csapvíz esetén?

Szakértők azt javasolják, hogy a legjobb ha aktív szenes víztisztítót szerzünk be mert „az aktív szénnek az a pozitív tulajdonsága, hogy szűri a legtöbb szerves vegyületet, a klórt, a klórszármazékokat, a gyógyszereket, és hormonokat, de közben a vízben hagyja az értékes kalciumot, magnéziumot, és a többi ásványi sókat.“

Ásványvíz

Az ásványvíz egészséges, viszont környezetterhelő. Amennyiben otthonodban nem megfelelő a csapvíz minősége, de szeretnél ásványi anyagokban gazdag vizet inni, erre megoldás az ásványvíz. Minden esetben érdemes elolvasni a palackon található címkét és ellenőrizni a magnézium, kalcium-és nátrium-tartalmat, ugyanis ha ez nagyon alacsony, csak kidobod a pénzedet. Mindenképpen válaszd az ásványi anyagban gazdag vizet, de csak ha tényleg nem jó nálad otthon a víz, ugyanis a palackozott víz rendkívül környezetszennyező, ugyanis hihetetlen mennyiségű le nem bomló hulladék származik az ásványvizes palackokból. Ha ilyet fogyasztasz, akkor mindenképpen gyűjtsd szelektíven a kiürült flakonokat, és dobd őket összetaposva a műanyaghulladék-gyűjtőkbe.

Gyógyvíz

Mondhatjuk, hogy Magyarország a gyógyvizek hazája. Számtalan fantasztikus termálfürdő vár minket országszerte, melyek vizei rendkívül kedvező hatással vannak az egészségünkre. A termálvíz minimum 1000 mg oldott szilárd ásványi anyagot tartalmaz literenként. Ez a föld mélyéből feltörő, egy adott hőfoknál melegebb ásványvíz rengeteg ízületi, nőgyógyászati és bőrbetegség kezelésében lehet segítségünkre. Vannak fogyasztásra is alkalmas gyógyvizek, viszont mivel ezek ásványianyag-tartalma rendkívül magas, így leginkább csak az orvos által javasolt esetben fogyaszd őket. Leggyakrabban valamely hiánybetegség esetén szokták őket alkalmazni terápiás céllal.

Kútvíz 

A kútvíz remek lehetőséget nyújt a locsolásra, a vízigényes ház körüli munkák ellátására, azonban fontos tudni, hogy sok esetben fogyasztásra alkalmatlan. Csak abban az esetben lehet a kútból nyert vizet meginni, ha az kellőképpen mély fúrt kútból származó, szakember által bevizsgált kútvíz.

Esővíz

Érdemes megemlíteni a természet adta esővizet is, ami természetesen nem ajánlott emberi fogyasztásra, hacsak nem hajótöröttként hánykolódsz a tengeren. Azonban ha van rá módod, akkor érdemes gyűjteni az esővizet, ugyanis a növényeket ezzel a legjobb öntözni. Erről itt olvashatsz bővebben.

Száz szónak is egy a vége, fogyassz ásványi anyagokban gazdag vizet, naponta legalább 1.5-2 litert, sportolás közben és a nyári hónapokban pedig fokozottan figyelj a hidratálásra.



Címkék: