A bejglikóma rémes közhely, de attól még sajnos igaz. Mi mindent megteszünk azért, hogy segítsünk olvasóinknak a kanapészörny elleni küzdelemben: az alábbiakban rövid, könnyű, kutya- és gyerekbarát túrákat gyűjtöttünk össze Budapesten és környékén, de azért túl a Margitsziget-Gellért-hegy-Normafa-univerzumon.

Remete-szurdok
Hűvösvölgyből az 57-es vagy a 257-es busszal juthattok el a máriaremetei kegytemplomig, másik nevén a Kisboldogasszony-templomig, amely nem túlságosan ódon, viszont csodaszép és a környezete még így télen is lélegzetelállító. Innen indul a kék turistajelzés, amely elvezet az Ördög-árok szurdokvölgyéig. Maga a szurdok csupán egy kilométer hosszú, de néhol 80-130 méter mély, viszont akár babakocsival is könnyen járható, de vállalkozóbb kedvűeknek sportosabb lehetőségeket is kínál. Ki ne hagyjátok a Remete-barlangot és Magyarország egyetlen holland szilfáját!
Részletes túraleírás itt.

Széchenyi-hegy
Azért szeretjük, mert sokkal nyugodtabb, mint a Normafa, de itt is találni izgalmas lehetőségeket: a Széchenyi-kilátóból csodás panoráma nyílik, a, zöld háromszög jelzésű úton végigjárhatjátok a Farkas-völgyet, sőt, a sétát egy kis vonatozással bővíthetitek, hiszen a Gyermekvasút a téli szünetben minden nap közlekedik, az ünnepek alatti menetrendet ide kattintva találjátok.
Menjetek el mondjuk a Szépjuhásznéig (közben meséljétek el a gyerekeknek, ki is volt az a szép juhászné), majd sétáljatok vissza, akár aszfaltozott úton, akár a mellette húzódó, zöld kereszttel jelzett erdei úton.

Hármashatár-hegyi körök

A Hármashatár-hegy számtalan lehetőséget kínál 8-10 km-es könnyű, széles, jól jelzett útvonalak tucatja vár Benneteket. A környék különleges ismertetőjegye a lépten-nyomon elénk táruló lélegzetelállító kilátás, ezért persze tiszta, napos időben nyilván nagyobb élmény.

 

 

 

Íme két út, csak úgy ötletadó gondolatként:
Körtúra a turistaháztól

Árpád-kilátó, Virágos-nyereg, Újlaki-hegy, Kecske-hegy  

Ha pedig kimozdulnátok a városból, jó szívvel ajánljuk például Budaörsön a Kő-hegyet és a Kálvária-dombot. Ide sem kell autó – a 40-es buszcsaláddal húsz perc alatt kijuttok az Eteléről vagy a Móriczról, a busztól szintén húsz percnyi sétával máris a hegyen vagytok, a városközpontban pedig több igazán kiváló étterem közül is választhattok a túra végén.


Észak-Buda környékének egyik legvarázslatosabb helye Solymáron a Paprikás-patak völgye, benne a Budai-hegység legnagyobb vízesésével – szintén akár babakocsival is teljesíthető útról van szó.

Nagyobb gyerekekkel és magasabb energiaszintű kutyákkal pedig irány Pilisszentkereszten a mesebeli Dera-szurdok


(a képek forrása: https://commons.wikimedia.org)



Címkék: