Tuti, hogy legalább egyszer az életben eszedbe jutott már, hogy vajon mi van a világ másik végén. Na de hol is van a világ másik vége?

A görög Püthagorasz bácsi ténykedése óta tudjuk, hogy a Föld bizony nem lapos, hanem gömb alakú. Vagyis, hogy egészen pontosak legyünk, forgási ellipszoid alakja van.

Tehát, ha meg akarod tudni, hogy hol is van a világ másik vége, akkor elkezdhetsz egy irányba körbesétálni a Föld kerületén, ami átlagosan 40 041 km. Csak a felét kell megtenned, hogy pont a másik oldalon köss ki, szóval 20 000 kilométer bandukolás után megtudhatod, hogy mi is van például Budapesttel, vagy épp bármelyik másik várossal „szemben”.

De tudjuk, hogy két pont között a legrövidebb út, az egyenes, szóval az is egy megoldás, ha elkezdesz ásni egyenesen lefelé, amíg ki nem lyukadsz a keresett ponton. A baj csak az, hogy beljebb haladva a Föld középpontja felé, egyre melegebb van, a mag körül nagyjából 4000 Celsius fok. Így nem nagy az esély, hogy bárkinek is sikerülhet átásnia magát a bolygó másik felére.

Na de aggodalomra nincs ok! Rendkívül pihent agyú emberek kifejlesztették a Google Maps-nek egy olyan verzióját, ami azonnal megmondja neked, hogy hol lyukadnál ki, ha fejest ugranál a betonba és vakond módjára ásni kezdenél.

Csak be kell ütnöd az www.antipodesmap.com  keresőjébe, hogy pontosan hol vagy, és az két térképet használva megmutatja a jelenlegi tartózkodási helyedet, és annak a pontos ellenpólusát, szó szerint a világ másik végén. A jobb oldali térképen egy  kis emberke, akinek égnek áll a feneke, mutatja, hogy honnan indulsz, és a baloldali térképen felbukkan a feje a célpontban.

Természetesen a világ bármelyik falujának vagy városának megkeresheted a „párját”. A térkép kedves instrukciókkal is ellát, például figyelmeztet, hogy miután keresztül fúrtad magadat az egész bolygón, adott esetben egy óceán közepén találod majd magadat, így légy óvatos, különben vizes leszel. Ami hasznos, mert például Budapestről indulva pont a Csendes-óceánban kötöttem ki, azonnal jött is a figyelmeztető üzenet, hogy vigyázzak a cápákkal. Imádom ezt a térképet!

Zseniális, nagyon vicces és egyben függőséget okoz az új térkép. Imádnék most földrajzórára járni, sokkal szórakoztatóbb lenne így tanulni a végtelenül távolinak tűnő helyekről. Javaslom, hogy ezek után, csakis ezzel a módszerrel válasszák ki a testvérvárosokat.

Jó szórakozást mindenkinek! De óvatosan, nem lehet egykönnyen lekattanni róla.

borítókép: antipodesmap.com



Címkék: