Megnéztük milyen lett a nemrég átadott kutyás élménypark a Városligetben, a Pántlika Bisztró mellett.

Április elején a külön erre a célra kiválasztott kutyák már tesztelhették, de most mindenki számára megnyílt és látszólag sokan élnek is a lehetőséggel. Mikor ott jártunk körülbelül 50-60 kutya játszott az új, körülbelül 5200 négyzetméteres elkerített parkban, ami a Városliget tájépítészeti megújításának I. üteme. Tehát ez a Liget átalakulásának első kézzelfogható objektuma.

Első benyomásra nem egy kutyafuttatóra hasonlít, hanem inkább egy pihenőparkra, ahová mellesleg az emberek kutyával jöttek. Vannak, akik haverokkal, családdal érkeztek és a fűben telepedtek le, míg kutyáik szabadon kószálnak. Ami inkább jellemző, az a központi részen történő bandázás. Az emberek beszélgetnek, a kutyák pedig nagyobb csapatba verődve játszanak, futják a köröket és ismerkednek az újdonságokkal. Amiből akad bőven, van itt kutyapancsoló, homokozó, alagút, agility pálya, kutyazuhanyzó.

Az egész nagyobb területen van mint egy átlagos kutyafuttató és nem a sivár, lehangoló kavicsrengetegen megtűrt jellegű, hanem egy növényekkel, gyeppel, sétálóutakkal kialakított park, benne elhelyezett kutyás játszóelemekkel. Az biztos, hogy sokkal összetettebb fenntartást igényel egy ilyen park, mint a kavicsos. Pénzben és tudásban is.

Az említett központi részen van a kutyapancsoló, két különböző mélységű résszel. A vizet a gazdik egy ráléphető nyomógombbal tudják ki- és bekapcsolni. A kutyák megosztva használták, voltak az óvatosak, akik fenntartással ismerkednek a vízzel, és a tapasztaltabbak, akiknek a pofaspricc a kedvencük és órákra leköti őket a megfoghatatlan vízsugár. Az emberek többsége a víz körül ült a padokon és a kialakított dombokon, beszélgettek, nézték a kutyák játékát, ahogy egy jó hétvégi kutyázáshoz illik.

Újdonság, az árnyas fák alatt kialakított nagyobb homokozó is, ahol kedvükre áshatnak a kutyák. Reméljük, ezzel a gyepes részek megússzák a lyukakat.

Az egyik bejáratnál egy kutya-zuhanyzó is van. Praktikus, hogy a koszos, sáros kutyát már itt letisztíthatjuk, nem kell otthon a fürdőszobában.

A futkosós, labdázós rész inkább csak kistestű kutyáknak kihívás, a nagyobbak nagyobb helyet igényelnek, ha rendesen ki szeretnénk fárasztani őket.

A Pántlika felé eső részen vannak az agility elemek, a dombokba elrejtett alagutak, szlalom, híd és ugró akadály.

A parkban található több ivókút, ezek egyik oldalát a gazdik, a másikat, az alsó részen a kutyák tudják használni. A padok mellett kutyakikötöző oszlopok is vannak, ami praktikus lehet, bár mikor ott voltunk, senki sem használta. Nade: mi van azokkal a kutyákkal, akik nem annyira csípik a kutyatársaságot és gazdáik sem szívesen viszik a többiek közé, mert kiszámíthatatlanok, néha agresszívek. Nekik valószínű nem ez lesz a kedvenc helyük, bár egy kutyát láttam pórázon, szájkosárral ismerkedni a pancsolóval.

Az egész terület alacsony kerítéssel elkerített, a kapuk külön kutyás témájúak. A Hermina út felől dupla kapu van, hogy a kutyák ne tudjanak kirohanni a Hermina útra.

Gyenge pontnak néhány növényt érzek, főleg az évelőket. A nagy kergetőzésben – saját kutyánkból kiindulva – a legnagyobb bozóton is átszaladnak, legyen az számunkra az áthatolhatatlan kategória. Sajnos néhány árnyékliliom már itt is megsínylette. A növények és a gyep fenntartása lesz szerintem a legnagyobb kihívás a jövőben.

A terveket a 2016-os Városliget tájépítészeti tervpályázaton győztes Garten Stúdió készítette, akik a kutyás szervezetekkel történt többszöri egyeztetés alapján dolgozták ki a terveket. A Városligetet látogató kutyások száma annyira jelentős, hogy további kutyás elemek is lesznek a Városligetben. Lesz egy több mint egy hektáros integrált terület és egy másik kutyás élménypark is az Ajtósi Dürer sor közelében írta a ligetbudapest.hu.

Ha nem jártál itt a felújítás előtt nézd meg milyen volt régen. Használd a Street View-t. (Az érintett terület a Pántlika Bisztró és a Hermina út – Betesda út kereszteződés között van.)

Még több képért klikk a galériára.

Fotók: Bognár Emese



Címkék: