Jön a tél és a fűtésszezon, amitől szárad a bőrünk és kívánja a plusz gondoskodást. Jó megoldás egy kellemesen durva szivaccsal történő átdörzsölés, ami felfrissíti a bőrünket és megszabadít az elszáradt rétegről. Na ilyenkor jön jól egy tök.

Mégpedig a szivacstök, vagy luffatök (Luffa aegyptica, syn. Luffa cylindrica). Ez az Ázsiából származó kúszónövény a nálunk honos tökféléink rokona, virágai sárgák, termése pedig hengeres, zöld, bordás és éretten étkezésre alkalmatlan. A héj alatt viszont egy rostos, szivacsos hús rejtőzik, amiből könnyedén elkészíthető a természetes alapanyagú fürdőszivacsunk. Ezen a videón egy szivacstermesztő farm mutatkozik be és láthatjuk azt is, mennyire egyszerűen lesz a termésből kész szivacs.

A termesztése pedig nem bonyolult, ha kedvet kaptunk hozzá, betervezhetjük jövő tavaszra. Miután elmúltak a fagyok, májusban vessük el a magokat, de akár palántaneveléssel is próbálkozhatunk. A kiültetés után támasztékra lesz szükség, úgy tervezzük a helyét, hogy 2-3 méteresre is megnőhet.  Középkötött vagy laza, tápdús talajt és bőséges öntözést igényel.

https://flic.kr/p/8zpMip

A nyár végén pedig csak egyszerűen szedjük le a terméseket, lógassuk föl száradni őket, utána áztassuk be és hámozzuk meg. Ekkor már látszik a rosthálózat és magok, amiket alaposan megmosva és kiszárítva már el is készült a szuper saját szivacsunk, amit otthon nem csak fürdéshez, vagy masszázshoz érdemes használni, de takarításhoz is kiváló.

Kiemelt kép: https://flic.kr/p/3zFytB



Címkék: